Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Дизайнер Люк Талбот створив павербанк, який можна чіпляти на велосипеди міського прокату Лондона та заряджати від крутіння педалей. Для цього не потрібно орендувати велосипед, він може лишатися на місці. Таким чином безкоштовною зарядкою можуть користуватися бездомні, повідомляє Dezeen.

Талбот, випускник Центрального коледжу мистецтва та дизайну імені Святого Мартіна, презентував свій проєкт MyPowerbank на Лондонському тижні дизайну.

Мережа велопрокату Santander налічує 800 станцій по всьому Лондону. До речі, її запускали під назвою Boris Bikes, коли мером був Борис Джонсон. Півгодинна поїздка коштує 1,65 фунта. Але навіть коли велосипед заблоковано на стійці, його педалі можна крутити назад. Павербанк кріпиться до ланцюга магнітом.

Фото: Nick-D, CC BY-SA 4.0

Це дуже проста і стара технологія — перетворення кінетичної енергії на електричну, фактично маленька динамомашина. Щоб сконструювати зарядний пристрій, дизайнер просто подивився відеоінструкцію на ютубі.

Щоправда, аби накопичити заряд, достатній для повної зарядки телефона, потрібно крутити педалі 25 хвилин. Але винахідник хоче вдосконалити прототип, аби цей час скоротити.

Талбот бесідував із бездомними, які ночують просто неба на вулицях Лондона і виявив, що однією з нагальних проблем для них є пошук місця, де зарядити телефон. Для багатьох смартфон у пріоритеті, бо це і зв’язок із людьми, і карти, і банкінг, і подання заявок на соціальну допомогу.

«Мені так сподобалася ідея взяти те, що місто дає безкоштовно та використати проти самого міста, спроєктованого для соціального відокремлення певної групи людей», — коментує дизайнер.

Він порахував, що виготовлення таких простих павербанків коштувало би по три фунти. Якісь благодійні організації могли би роздавати їх бездомним.

Нещодавно український депутат Сергій Гривко подав у Верховну Раду законопроєкт із пропозицією, щоби 50 тисяч в’язнів крутили педалі велосипедів та генерували електроенергію.

Експерти пояснили Суспільному, що один в’язень зможе згенерувати лише 0,15 кВт/годин електроенергії — цього вистачить для роботи однієї лампочки. При цьому в’язні витрачатимуть власну енергію на виснажливу фізичну вправу, а відтак потребуватимуть підсиленого харчування та постійного медичного догляду.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button