Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23502 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: David Bordes/Rebâtir Notre-Dame de Paris

Нотр-Дам планують відкрити для відвідувачів 8 грудня 2024 року, повідомляє Bloomberg.

Попередньо собор планували відкрити до літніх Олімпійських ігор 2024, які відбудуться у Парижі, проте через низку причин відкриття довелось відкласти. Роботи над реставрацією собору зайняли більше часу, ніж очікувалось, через кількість кіптяви на поверхні собору, рішення провести розкопки на території собору та несподівану смерть генерального директора проєкту Жан-Луї Жоржелена у серпні 2023 року.

Хроніка подій

Фото: Getty Images

Нагадаємо, 15 квітня 2019 у Соборі Паризької Богоматері спалахнула пожежа, яка спричинила значні пошкодження. Середньовічна кроква, дубова конструкція даху, була втрачена у вогні. Також унаслідок пожежі обвалився 96-метровий шпиль собору, а разом із ним і частина склепіння собору.

Серед причин пожежі називають неналежні заходи безпеки та недбалість підрядника. До речі, цього ж підрядника, разом з іншими, поспішно залучили до відновлення собору після пожежі.

Залучення коштів меценатів

Пожежа у Нотр-Дамі шокувала світову спільноту. Бажаючи допомогти, 340,000 донорів зі 150 країн пожертвували 846 мільйонів євро на відновлення собору. За словами Філіпа Йоста, голови проєкту Rebâtir Notre-Dame de Paris, на початкових етапах реконструкції витрати не обліковували належним чином, через що використання коштів було недостатньо прозорим. Пройшов понад рік з початку реконструкції, перш ніж було створено спеціальні комітети для нагляду за виконанням робіт та використанням пожертв.

Випадок із відновленням Собору Паризької Богоматері показав, наскільки ефективно можна залучати кошти меценатів для культурних потреб. З іншого боку, цей досвід також показав і негативні сторони використання приватних коштів для схожих проєктів: під час відновлення собору меценати намагались впливати на перебіг робіт, а також залучали сторонніх експертів зі скорочення витрат.

Що каже головний архітектор?

Фото: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Головний архітектор Нотр-Даму Філіп Вільньов висловив виданню Bloomberg своє розчарування з приводу змін в оригінальному проєкті собору. Найбільше його засмутило рішення не повертати на місце готичну люстру, спроєктовану Віолле-ле-Дюком.

«Ми живемо у суспільстві, яке всього боїться, – заявив Філіп Вільньов, – Ми дуже далеко відійшли від сміливих торговців, які століттями будували такі собори без інженерів, наглядових рад і страхових компаній».

Якщо все йтиме за планом, до кінця 2023 року закінчать одну з важливих частин собору – встановлення каркасу шпиля з дубових балок.

«Зараз ми почуваємось впевненими, що зможемо завершити роботи вчасно, – каже Філіп Йост, – Але ми знаємо, що все піде шкереберть. Це щоденна боротьба».

Нагадаємо, у 2021 році в Києві горів костел Святого Миколая.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button