Чим харчуються учні в європейських школах? (Фото)
Піца, шпинат з сиром страккіно, банан, сливове тістечко та багато іншого.
Піца, шпинат з сиром страккіно, банан, сливове тістечко та багато іншого.
Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 120 днів. За цей час ми опублікували 24969 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?
The Guardian дізнались, що їдять діти у школах Швеції, Іспанії, Італії, Естонії, Німеччини та Шотландії.
Шкільний обід є важливою складовою життя учня – цей час діти використовують, щоб підзарядитись, відпочити від навчання та поспілкуватись з друзями. Його вміст, якість та вартість змінюються від країни до країни. Останнім часом уряди країн почали приділяти більше уваги якості та поживності їжі, якою харчуються учні в школах, намагаючись знизити рівень ожиріння серед дітей та покращити стан їхнього здоровʼя.
Експерти зазначають, що нездатність запобігти проблемам зі здоровʼям у дітей зараз лише додасть проблем у майбутньому, пишуть у The Guardian. Розвʼязанням цих проблем буде розумна державна політика, відповідне фінансування та освіта дітей у сфері харчування.
The Guardian відвідав школи різних європейських країн та показав, чим харчуються учні.
На обід подають африканську тушковану курку або тушковані боби та рис з салатом (морквяне пюре, маринована червона цибуля та тофу), суп, хліб, воду або молоко.
Шкільні обіди у Швеції безкоштовні для усіх учнів – від молодших до старших класів. Діти накладають собі їжу самі: вони мають можливість обрати що та в якій кількості вони хочуть зʼїсти.
The Guardian відвідали школу Fryshuset Hammarby Sjöstad та поспілкувались із шеф-кухарем.
«Ми зосереджуємо багато уваги на овочах та зелені, – каже шеф-кухар Мартін, – Багато дітей зовсім не їдять овочі вдома, тому важливо, щоб тут вони їли овочі та відкривали для себе нову їжу».
Згідно з доповіддю про харчування та активність шведських дітей за 2023 рік, лише 3% дітей та молоді слідують здоровому способу життя. Менш ніж один з десяти слідують рекомендаціям Шведського продовольчої агенції щодо споживання фруктів, овочів та риби.
На обід подають овочевий суп та хліб, курку з картоплею та овочами, а також фрукти.
У регіоні Мадрид батьки, якщо вони не є малозабезпеченими, платять за шкільний обід €5.50 в день.
Сантьяго Ромеро, шеф-кухар школи San Ignacio de Loyola у містечку Торрелодонес, каже, що його меню побудоване на Середземноморській дієті.
«Оскільки ми готуємо для дітей, головною метою для нас є задовольнити їх харчові потреби: у наших стравах ми поєднуємо бобові, свіжі овочі та білки», – зазначає шеф-кухар.
Він додає, що важливо також забезпечити відповідну атмосферу у їдальні, щоб діти насолоджувались обідом. Він намагається виходити до дітей, коли вони їдять, щоб почути їх думку та зауваження.
Іспанія, як і Швеція, має проблеми з дитячим ожирінням: 40.6% іспанських дітей від шести до девʼяти років важать більше рекомендованої ваги, а 17.3% з них страждають на ожиріння. Минулого року уряд Іспанії розробив план щодо шкільного харчування: як мінімум 45% шкільних страв мають складатись зі свіжих сезонних фруктів та овочів.
На обід подають піцу, шпинат з сиром страккіно, банан, сливове тістечко, хліб та воду.
В Італії обіди в школах платні, проте малозабезпеченим сімʼям надають обіди зі знижкою або безоплатно.
Меню у школі Principe di Piemonte в Римі змінюється щосезону та складається з великої кількості свіжих овочів, фруктів, риби, мʼяса, птиці та інших місцевих продуктів. На сніданок учні їдять йогурт та свіжовитиснутий апельсиновий сік, а ополудні мають ще одне приймання їжі. Інгредієнти для страв постачає BioRistoro, стороння компанія, з якою Римський муніципалітет уклав контракт.
«Для нас важливо мінімізувати відходи, хоч це і складно, бо буває їжа, яку діти не люблять, – каже Сильвія Санталочі, дієтолог Римської міської ради, – А через те, що діти сприймають обід як час для відпочинку, іноді складно простежити, чи вони добре поїли».
На обід подають суп з куркою та овочами, фаршем або веганський, разом із хлібом та шоколадним йогуртом.
Обід в естонських школах коштує €1.80, із них €1 надає уряд, а 80 центів – місцева влада.
Шкільні обіди в Естонії пропонують суміш сучасного та традиційного, імітуючи домашню їжу, яку могла б приготувати естонська бабуся. Один раз на тиждень, у суповий день, діти можуть обрати серед трьох видів супів, а також чотирьох видів хліба.
Учні можуть висловити свою думку про обід, просканувавши QR-код у їдальні. Уся оброблена їжа в естонських їдальнях заборонена, за винятком одного дня на місяць. Батьки дітей також можуть поснідати або пообідати за бажання: шкільні їдальні пропонують їм кашу.
На обід подають пасту пенне з томатним соусом або фермерську тарілку з овочами та вершково-травʼяним соусом, а також салат, фрукти та воду.
У Берліні шкільний обід безкоштовний для учнів 1-6 класів. В інших землях Німеччини обіди у школах платні.
Майже 100% дітей користуються безкоштовними обідами, каже Клаус Кюн, менеджер «Трьох кухарів», компанії, що доставляє їжу в берлінську школу Kollwitz. У інших землях Німеччини, де шкільні обіди платні, лише 56% учнів купують обіди.
Попри переваги безкоштовного харчування, Кюн скаржиться на кількість відходів: через те, що батьків більше не спонукають попереджати про відсутність своєї дитини, близько 30% обідів залишаються.
Директор школи, Майко Темме, висловлює своє розчарування з приводу відходів. Наприклад, у пʼятниці, коли подають рибу, більшість дітей її залишає, каже директор. Проте школи все одно повинні включати її в раціон через рекомендації влади.
До четвертого класу учні українських шкіл забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням.
Останніми роками в Україні відбувається реформа шкільного харчування. З першого січня 2022 в українських школах запровадили оновлене меню для учнів – його розробляв український кулінар Євген Клопотенко. Рекомендоване меню містить 160 страв.
Головною особливістю змін став перехід до більш здорового харчування: менше цукру, солі, хліба, жирів та субпродуктів.
Девʼятого лютого цього року, відбулась стратегічна сесія «Реформа шкільного харчування: стратегічний розвиток в умовах війни та повоєнного відновлення України» за участі ініціаторки реформи першої леді Олени Зеленської.
Під час стратегічної сесії представили чотири напрями подальшої роботи, а саме:
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті