Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Marjan Blan / Unsplash

У Києві вже почали штрафувати власників квартир за самовільне встановлення балконів чи інших добудов на пам’ятках, повідомила LIGA.Life голова Департаменту культурної спадщини КМДА Марина Соловйова. 

У квітні 2022 року Київрада цим рішенням заборонила змінювати вигляд фасадів будинків-пам’яток.

«Чи виконувалось воно? Частково так, але не в повному обсязі. Чому — мені складно сказати, бо я другий місяць на цій посаді», — пояснює Соловйова.

14 жовтня власник аптеки «Фармація» на вулиці Богдана Хмельницького демонтував автентичні старі двері з вітражами. Про це сповістили інспекторку, яка прибула на місце, видала припис про усунення порушень — якщо його не буде виконано, власник муситиме сплатити штраф. Зараз двері забрали на реставрацію.

Проте в Департаменті працює лише три інспектори. Соловйова просить КМДА збільшити штат принаймні до семи-восьми осіб. Також розглядають ідею задіювати громадських інспекторів.

Ще одна проблема — розмір штрафу. Для фізичної особи він зараз становить 1,7 тисячі гривень, для юридичної може сягати 170 тисяч. Тому в КМДА розробляють зміни до законодавства, які б дозволили збільшити суму стягнення. Про необхідність підвищити штрафи заявляли також у Львові. 

Зараз у Києві заборонено самовільне встановлення балконів, демонтаж чи заміна автентичних дверей і брам. Водночас штрафувати за заміну вікон на пластикові поки не планують. Тим часом у Львові за пластикові вікна в історичних будинках порушують адмінсправи.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button