Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Будинок за Зестафонській, 8

Муніципалітет Запоріжжя відновлює пошкоджене російськими атаками житло за завищеними цінами, стверджується в розслідуванні hromadske. Таким чином, витрати на одну квартиру більш як удвічі перевищують вартість аналогічної на ринку.

Сумнівні підрядники

Росіяни зруйнували вісім багатоповерхівок у Запоріжжі, ще понад 500 пошкодили. Бюджет програми відновлення на цей рік склав 1,2 мільярда гривень. До неї наразі входять понад 10 будинків.

Тендери відбувалися без конкуренції. При цьому, наприклад, переможець низки з них — «СК Стройінвест» — роками не може завершити інші об’єкти.

«Я хочу, щоб вони закінчили стадіон на лівому березі Дніпра. Вони з 2017 року не можуть його відкрити. Які ще підряди? — каже дніпровська журналістка Олена Гарагуц. — П’ята дитяча лікарня у Дніпрі. Вони її зобов’язалися здати у 2020 році. Зараз 2023-й, лікарня не готова. Яка ще відбудова житла?»

Квартири, в рази дорожчі за нові

Відновлення будинку на Соборному проспекті 121 коштуватиме місту 300 тисяч доларів за одне помешкання, або понад 5 тисяч доларів за квадратний метр. Для порівняння, за словами місцевих жителів, до війни вартість квартири в будинку становила 60-80 тисяч доларів.

В.о. міського голови Анатолій Куртєв пояснює, що це складні роботи, бо йдеться про історичний будинок у центрі міста.

Депутат міськради Микола Бєлий заявляв, що витрачати чотири мільйони доларів на відновлення 24 квартир недоцільно — за ці гроші можна купити понад 150 квартир на вторинному ринку Запоріжжя. Та зрештою сума зросла ще удвічі — до більш як восьми мільйонів доларів.

Інший приклад — відбудова одного квадратного метру будинку на вулиці Сталеварів 16 обійдеться у 90 тисяч гривень. 

«У Києві зараз собівартість — десь 30 тисяч гривень, але це для більш якісного житла, — коментує інженер-проєктувальник Дмитро Макагон. — Це нове будівництво комфорт-класу». Він зауважує, що реконструкція в будь-якому разі дорожча, ніж нове будівництво, хоча б тому, що потрібно проводити демонтаж.

Відновлення однієї квартири на вулиці Кияшка 22 обійдеться у 75 тисяч доларів. За словами місцевих мешканців, до війни квартири у будинку коштували 25-30 тисяч доларів.

«Ви не рахуйте за одну квартиру. Це повністю комплекс будинку, повного будинку. Я ще раз хочу сказати всім, хто там патякає з цього приводу, й тим, хто є “диванними критиками”, а не фахівцями, що відновлення будинку взагалі коштує дорожче, ніж новобудова», — заявляє Куртєв.

Журналісти виявили, що будматеріали закуповують за цінами, завищеними подекуди вдвічі-втричі, а то й у чотири рази. У Держагентстві відновлення та розвитку теж це помітили і домоглися скасування деяких тендерів.

Жителі не хочуть повертатися

Юлія Кравчук, жителька зруйнованої квратири на вулиці Зестафонській 8, де російська ракета знесла цілий під’їзд, відмовляється жити в цьому будинку. Тоді, внаслідок ракетного удару, загинув її чоловік. Вона просила міську владу компенсувати їй купівлю нового житла — каже, ні вона, ні її дитина, психологічно не можуть навіть перебувати поряд із будинком. Після відновлення планує здавати або продавати квартиру.

Інші мешканці також заявляють, що не хочуть ані чекати роками на відновлення, ані жити «на кістках».

Голова аналітичного центру StateWatch Гліб Канєвський вважає, що сертифікати на придбання нового житла мінімізують корупцію.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button