Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Wikimedia Commons, автор: Artemka

Український міжнародний інститут відновлення опублікував список пʼяти будівель, які нещодавно було додано до Реєстру об’єктів культурної спадщини.

Статусу об’єктів культурної спадщини набули такі будівлі:

  • «Житловий будинок, 1899, в якому жили М. Анцифєров, О. Давидов, М. Пасiчник, С. Пекар, перебував Г. Мачтет» на провулку Десятинному, 7
  • «Будинок-пам’ятка історії» за адресою: Музейний провулок,8(8-А) у Печерському районі м. Києва
  • «Житловий будинок, в якому містилися правління Київського товариства фотографів-аматорів «Дагер», управління Київської залоги Української Держави, штаби Збірного корпусу та Київської добровольчої дружини» на вулиці Прорізній, 23-А
  • «Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського» на проспекті Голосіївському, 3
  • «Будинок меблів» на бульварі М. Міхновського, 23

Інститут відновлення разом з Мінкультом започатковують системну розробку облікових документацій цінних пам’яток та внесення їх у реєстр для захисту від знесення та радикальної перебудови, йдеться у дописі.

«Майже кожного місяця у процесі реконструкції зносять історичні будівлі, яким не присвоєно статус пам’яток архітектури і це дійсно цінні приклади нашої культури, не надумані», – коментує голова Інституту Віталій Молочко.

Фото: Rasal Hague
Фото: Український міжнародний інститут відновлення

В Інституті вважають, що проблема полягає в тому, що громадськість дізнається про знесення тоді, коли руйнування вже розпочались, а органи охорони лише розводять руками.

Також підсумовують, що наразі розпочали розробку документацій цінних пам’яток як приклад для всіх організацій, які спроможні розробляти таку документацію, аби вирішити не тільки питання цінних будівель, а й спірних. В Інституті закликають такі організації приєднуватись до роботи, щоб запобігти втраті наявної цінної архітектурної спадщини.

Нагадаємо, минулих вихідних кияни вийшли на протест проти знесення історичної забудови.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button