Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23543 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: MVRDV

Голландська студія MVRDV спільно з інженерною компанією Netherland Airport Consultants виграла архітектурний конкурс з розширення Терміналу 1 празького аеропорту імені Вацлава Гавела.

Архітектурний проєкт передбачає розширення Терміналу 1 трьома новими будівлями, у яких розташовуватимуться центральний комплекс безпеки аеропорту, бізнес- та VIP зали та вертипорт. На іншому кінці кільцевої дороги аеропорту побудують готель, конференц-центр та паркінг.

Фото: MVRDV

Екстерʼєр цих будівель буде «драпірований» скляними панелями, які будуть підсвічуватись та транслюватимуть супутникове зображення Чехії. Ці панелі мають в собі фотоелектричні елементи, завдяки яким можуть генерувати частину електрики, яку використовує будівля. У панелях також будуть встановлені запрограмовані освітлювальні елементи, за допомогою яких будівля буде «розповідати» відвідувачас про важливі події країни. Автори проєкту назвали нові будівлі Терміналу 1 «Чеськими ліхтарями».

Нові будівлі Терміналу 1 стануть першими елементами аеропорту, які пасажири будуть бачити після прибуття. Оскільки фасад терміналу виходить як на кільцеву дорогу аеропорту, так і на аеродром, дві нові будівлі терміналу розроблені так, щоб бути максимально прозорими. Таким чином, пасажири зможуть протилежну сторону крізь скляну будівлю. Внутрішні дворики між будівлями густо засаджені місцевою рослинністю, створюючи вигляд густого лісу з кожного боку зони безпеки.

Фото: MVRDV

Першу частину спланували так, щоб проходження безпекового контролю відбувалось бездоганно: доступ до вертипорту, бізнес- та VIP-зали розташовані на першому поверсі, щоб між ними не було зміни поверхів або непрозорих барʼєрів. Завдяки цьому пасажирам завжди буде видно летовище. Разом із видом на природу з обох боків будівлі це допоможе мінімізувати стрес мандрівників під час руху аеропортом, заявляють у MVRDV.

Фото: MVRDV

Друга будівля буде «близнюком» першої – вона матиме схожий розміром і таку ж структуру. Команда проєктувальників вважає, що вихід фасаду цієї будівлі на аеродром буде цінним у майбутньому, оскільки аеропорт продовжує розширюватися. Цю територію в майбутньому можна буде легко перетворити на частину зон обслуговування аеропорту, уникаючи дорогого процесу реконструкції.

Фото: MVRDV

Навпроти цих двох будівель буде ще одна – у ній будуть конференц-зал та готель, розташовані поверх паркінгу. Автори проєкту скористались клиноподібною формою споруди та розробили дизайн грандіозного пʼятиповерхового вестибюлю у куті будівлі, який вітатиме відвідувачів.

«У наші дні в більшості випадків досвід відвідувачів аеропорту відірваний від відчуття місця або відчуття якого-небудь контролю для мандрівника, – каже один із засновників MVRDV Віні Маас. – У Празі скоро все буде інакше. Проходячи безпековий контроль, ви відчуєете себе оточеними зеленню чеських пейзажів – на стелі та у внутрішніх двориках поблизу».

Нагадаємо, у Києві збудують офіс для музичної компанії – з концертною залою і студією звукозапису.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button