Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23581 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: «Зберегти Квіти України»/Facebook

Шостий апеляційний адмінсуд повернув статус памʼятки будівлі «Квіти України» і погодився з аргументами Мінкульту, що попередньо будівлю необгрунтовано позбавили цього статусу.

Таким чином, були задовільнені апеляційні скарги МКІП, Київської міської прокуратури, Департаменту охорони культурної спадщини КМДА та громадських організацій «Зберегти Квіти України» і «Мапа Реновації».

Відповідне рішення набуває чинності одразу після проголошення. Суд також залишив у силі відповідний припис Мінкульту про припинення проведення будівельних робіт на обʼєкті.

«Окрему вдячність висловлюємо органам прокуратури та небайдужій громадськості за активну позицію, яка допомогла забезпечити захист пам’ятки», – підсумували в МКІП.

Історія будівлі

Фото: «Зберегти Квіти України»/Facebook

Модерністична будівля «Квіти України» була збудована у 1985 році за проєктом архітектора Миколи Левчука. З 1985 до 2000-х років у споруді розташовувались найбільший в Києві магазин квітів, оранжерея, виставкова зала та кімнати для культурно-освітньої роботи.

У 2019 році будівлю купила компанія Rockwill Group, яка вирішила переробити пʼятиповерхову будівлю на восьмиповерховий офісний центр. Наприкінці червня 2021 року забудовник зрізав 30-річний виноград з фасаду будівлі та почав демонтувати інтерʼєр.

Фото: Zaborona/Facebook

На початку липня того ж року біля будівлі почали збиратись активісти з вимогою припинити руйнування будівлі. 12 липня забудовник почав демонтаж «Квітів України», у відповідь на що обурені містяни зруйнували паркан навколо, заблокували будівельну техніку та влаштували цілодобове чергування на території.

Фото: Марія Демченко
Фото: Марія Демченко

13 липня Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на будівлю, що забороняв будівельні роботи, а 15 липня Суд заборонив проведення демонтажу будівлі «Квіти України» через порушення авторських прав архітектора.

Третього серпня Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будівлю «Квіти України» до переліку об’єктів культурної спадщини Києва, а шостого серпня Мінкульт визнав «Квіти України» пам’яткою архітектури.

У грудні 2022 року сумнозвісний ОАСК задовольнив позов забудовника, скасувавши статус пам’ятки для будівлі. Таким чином, на забудовника більше не діяв припис Міністерства культури про заборону будівельних робіт. 

У червні цього року стало відомо, що власник продає будівлю. Відповідне оголошення зʼявилось на сайті OLX.

Нагадаємо, нещодавно Верховний Суд остаточно заборонив забудову Микільської Слобідки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button