Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/SophiaKyiv

Тендер на позолоту куполів Софійського собору викликав розголос у соцмережах. В адміністрації наголошують що золотити куполи будуть лише після завершення війни, а зараз потрібно терміново відремонтувати конструкції.

Національний заповідник «Софія Київська» провів тендер на реставрацію покрівлі, конструкцій та позолоти куполів Софійського собору. Капремонт і реставрація коштуватимуть 80 мільйонів гривень. Ці роботи розраховані на п’ять років: їх мають завершити до кінця 2028-го.

Ідея золотити куполи під час війни викликала обурення у частини суспільства. Вже проходили мітинги проти «необов’язкових» витрат, таких як «перекладання бруківки», коли гроші можна спрямувати на оборону. Так, через суспільні настрої було скасовано етап будівництва музею Голодомору на 574 мільйони гривень.

«Ізраїль: Залізний купол. Україна: Золотий купол», — пожартував комік Антон Тимошенко. Проти реставрації куполів Софійського собору виступила, зокрема, Спілка ветеранів війни.

Куполи Софії — аварійні

Керіництво заповідника «Софія Київська» пояснює: нинішній стан конструкцій даху собору становить загрозу збереженню пам’ятки. Нагадують про хрест, який впав із куполу Софії в січні минулого року: до цього призвів брак фінансування.

У найгіршому стані — центральний купол Софії. Адміністрація заповідника додає фото, які мають продемонструвати аварійний стан куполів і даху, «що може в будь-який час призвести до руйнації як частини куполів так і маківок, і хрестів».

У «Софії Київській» підкреслюють, що з держбюджету цьогоріч профінансують два мільйони на встановлення хрестів і заміну конструктивних систем кріплення на усіх куполах. Самі шість хрестів виготовили коштом меценатів.

«Інші роботи, у тому числі й золочення, будуть виконуватись після закінчення воєнного стану», — наголошують у заповідику.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button