Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/msvaisberg

П’ять діб 80 майстерень творчої спільноти БЖ-Арт у Києві відключено від світла та опалення, повідомляє художник Матвей Вайсберг.

За його словами, майстерні на вулиці Лук’янівській 69/71 відключив ректор Художньої академії (НАОМА) Олександр Цугорка.

«У наших майстернях зберігаються сотні художніх творів, які нема куди перевезти від холоду й пов’язаного з цим руйнування. Я гарантую, що будь-яке пошкодження картин, скульптур, графіки тощо, буде приводом до подання позову до суду», — зауважує Вайсберг.

Фото: facebook.com/petro.bevza

Дев’ятиповерховий будинок було зведений у 1970-ті роки як гуртожиток для студентів творчих вишів. Зараз один із під’їздів займає об’єднання БЖ-Арт, засноване в 1990-х.

Митці з майстерень та Художня академія вже кілька років сперечаються через котельню — окрему будівлю, розташовану поряд із гуртожитком. НАОМА стверджує, що майстерні перевантажують електромережу, а художники не платять за електрику. Зараз роботу котельні планують переспрямувати на опалення сусіднього будинку, де розташовано приватний хостел, пояснює Інший Київ.

Художник Андрій Зяблюк стверджує, що БЖ-Арт пропонували Академії виокремити частку потужностей, аби арт-спільнота сплачувала за електрику напряму ДТЕК, але цього не було зроблено.

Зараз Цугорка пропонує майстерням самостійно окремо підключитися до оператора електромережі. Художники стверджують, що це коштує надто дорого — наприклад, університету Карпенка-Карого за самостійне підключення попередньо нарахували 9 мільйонів гривень.

Вчора, шостого листопада, художники БЖ-Арт зустрілися з Цугоркою та виконувачем обов’язків міністр культури Ростиславом Карандєєвим. За словами Вайсберга, ректор відповідав на всі пропозиції, зокрема і з боку очільника Мінкульту, «рішучою відмовою».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button