Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Памʼятник Пушкіну в парку Багряного, завішаний «демаскувальною» сіткою

З публічного простору Києва прибрали понад 60 пам’ятників, меморіальних табличок та інших об’єктів, що уособлюють радянське та імперське минуле, повідомляє КМДА.

Це переважна більшість об’єктів із переліку, який Київрада затвердила у липні.

На черзі залишилося ще шість об’єктів, що досі мають статус пам’ятки національного значення. Серед них — пам’ятники Пушкіну, Щорсу, екіпажу бронепоїзда «Таращанець». 

Пам’ятник Пушкіну в парку Багряного
Пам’ятник Щорсу
Пам’ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» у парку на розі Ялтинської та Заслонова. Фото: Turzh

«Ці назви зараз на слуху в усіх, однак без зняття урядом із них охоронного статусу ми не можемо їх демонтувати, — заявила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко. — Щойно документ затвердять, місто одразу зможе законно демонтувати ці об’єкти».

У вересні Мінкульт заявляв, що планує вилучити з реєстру пам’ятник Щорсу, пам’ятник Пушкіну на Берестейському проспекті, могилу Ватутіна в Маріїнському парку, монітор «Железняков» на вулиці Електриків, пам’ятник бронепоїзду «Таращанець».

До переліку, затведженого у липні, входило 69 об’єктів — це меморіальні таблички та 19 пам’ятників. Також ішлося про демонтаж окремих елементів оздоблення станцій метро «Вокзальна» і «Героїв Дніпра», таких як георгіївська стрічка та емблеми радянських військ.

Водночас на осанньому засіданні робоча група додатково погодила перелік з іще 56 об’єктів, які також заплановано демонтувати.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button