Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Serguei S. Dukachev, CC BY-SA 3.0

Міністерство культури може виключити садибу на Андріївському узвозі, 13 в Києві з держрєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення. Про це в ефірі телемарафону сказав тимчасовий очільник відомства Ростислав Карандєєв, повідомляє ZN.ua.

Мінкульт переглядає статус 14 об’єктів на підставах дерусифікації. Серед них — вказаний будинок, де розташовано музей Михаїла Булгакова.

Водночас зі слів Карандєєва випливає, що міністерство схиляється до того, щоб таки залишити «будинок Булгакова» у держреєстрі.

«Деякі пам’ятки національного значення, які, можливо, мають не тільки ідеологічне забарвлення, але й справді є пам’ятками мистецтва й історії, можуть змінити свій статус із національного на місцевий. “Будинок Булгакова” хоч і може бути одним із таких прикладів, проте повинен, вочевидь, залишитися у реєстрі пам’яток як приклад історичної архітектури Києва кінця XIX сторіччя», — цитує Карандєєва видання.

Будинок було зведено у 1888 році на замовлення дружини купця Віри Літошенко та за проєктом київського архітектора Миколи Горденіна. На початку ХХ століття маєток належав купцю Захару Мировичу.

Потім тут оселилася родина професора Київської духовної академії Опанаса Булгакова — батька майбутнього російського письменника. 1909 року садиба перейшла у власність головного архітектора Києва Василя Листовничого, який і здавав кімнати родині Булгакових.

Попередній очільник Мінкульту Олександр Ткаченко виступав проти ідеї закриття музею Булгакова.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button