Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

11–12 листопада на FilmFestival Cottbus у Німеччині показуватимуть документальний фільм про монументальне мистецтво в Маріуполі, повідомляє Суспільне Культура.

«Жевріння. Дерево життя» знімала Надія Миколаєнко у грудні 2021 року. Історію мозаїк Маріуполя переповідає дослідник монументального мистецтва і фотограф Станіслав Іванов. У стрічку також додали кадри з окупованого Маріуполя, зокрема й ті, де видно зруйновані панно «Боривітер» та «Дерево життя».

«Під час зйомок “Жевріння” я вперше в житті побувала в Маріуполі, прекрасному українському місті на березі Азовського моря. Два місяці потому Росія почала його знищення. Більшості мозаїк, які ви побачите на екрані, вже не існує. І вийшло так, що цей фільм — чи не найсвіжіша пам’ять про мирний Маріуполь, ще не знищений і не спаплюжений росіянами», — розповідає режисерка.

Назву фільму дало панно «Дерево життя», створене бригадою художників на чолі з Аллою Горською та Віктором Зарецьким. Після смерті художниці воно було замуроване, і знову відкрите лише 2008 року.

Фільм покажуть на секції Spotlight: Ukraine разом з іще чотирма українськими фільмами: «Як далеко близько» Інги Пилипчук; «Фотофобія» Івана Остроховського і Павола Пекарчика; «Ви знаєте, це буде про війну» Ольги Цибульської та «Сашенька» Олександра Жовни.

FilmFestival Cottbus, заснований 1991 року, — один із найбільш знаних у світі кінофестивалів Східної та Центральної Європи. Фестиваль зосереджується на художніх фільмах із держав-наступниць колишніх соціалістичних країн, зокрема СРСР та економічно й культурно пов’язаних із Радянським Союзом Фінляндії, Греції та Туреччини. Цього року фестиваль проходить 7-12 листопада.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button