Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Kseniia Kosheleva / Unsplash

Попри руйнування, які було завдано Київській області під час російського наступу на столицю навесні 2022 року, зараз темпи будівництва житла в передмісті швидші, а попит вищий, ніж у самому Києві. LIGA.net перераховує причини, чому так відбувається.

В області будується 73% житлових комплексів відносно довоєнного періоду. Натомість у Києві — 63%, за даними ЛУН. Найбільше об’єктів будують і продають в Ірпені, Бучі та Софіївській Борщагівці. В середньому один квадратний метр продають по 34,3 тисячі гривень. До вторгнення метр коштував 25,4 тисячі.

Більший і зрозуміліший вибір

В області більше варіантів житлових комплексів, розташованих поряд, і це впливає на попит, вважає маркетинг-директор ЛУН Денис Суділковський.

«Коли ти вперше приїжджаєш у Київ, ти не розумієш, де тут добре жити, де погано. Тоді як в Софіївській чи Петропавлівській Борщагівках, Ірпені й Бучі ти приїжджаєш дивитися на комплекси, які знаходяться поряд, та одразу обираєш за архітектурою й ціною», — вважає він.

Вартість

Собівартість будівельних робіт у Києві та області приблизно однакова, але вартість земельних ділянок, благоустрій, під’єднання інженерних мереж в передмісті вимагають менших витрат.

«В області частка вартості землі у собівартості невелика, тому житло там дешевше. А Київ більше забудований, там менше землі під будівництво, яка стає предметом торгівлі та причиною корупційних скандалів», — зазначає Микола Коцюруба, керівник дослідного відділу M4U.

Поверховість і швидкість

Більшість проєктів на Київщині — малоповерхові, що впливає на швидкість будівництва. У Києві будівництво триває довше. Житловий комплекс у передмісті закінчують за рік чи півтора. Це термін, за якого людині легше будувати плани та прогнозувати доходи.

Переміщені особи

Попит також збільшується коштом припливу до області мільйонів людей, що тікали з небезпечніших регіонів. Саме вони становлять більшість покупців житла на Київщині. Відповідно, житло в Києві та області зараз купують переважно для себе, а не як інвестицію.

«Частина переселенців тимчасово переїхала на захід, їм там не сильно сподобалося, але в умовний Харків чи околиці вони не готові повертатися й обирають поселитися в передмісті Києва. Там відповідно масштаб не такий великий, архітектура подібна. Це такі затишні містечка, де їм комфортно», — вважає Суділковський.

Державні програми

Великий сегмент придбань — родини військових та отримувачі компенсацій за зруйноване житло. На Київщині лише на першому етапі єВідновлення схвалили майже 4200 заявок.

Програма єОселя найактивніше реалізовується саме в області — тут набагато більше об’єктів, які відповідають критеріям. У програмі беруть участь приблизно 60 житлових комплексів у передмісті та 40 — у Києві.

На Київщині було видано 1283 кредитів на 1,9 мільярда гривень. Натомість у Києві видано всього 712 кредитів на 1,4 мільярда гривень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button