Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Markus Scholz/dpa/picture alliance

У Німеччині фіксують стрімке здешевшання нерухомості, повідомляє видання Deutsche Welle. У третьому кварталі цього року квартири у найбільших містах країни здешевшали на 10,5%, порівняно з минулим роком, будинки – на 12,5%, а багатоквартирні будинки – на цілих 24%.

Про ознаки серйозної кризи нещодавно повідомили Інститут світової економіки в Кілі (IfW) і ECONtribute, а у Федеральному статистичному відомстві розповіли, що такого сильного падіння в ціні не було з 2000 року.

Показовою також стала ситуацію з компанією Signa, яка активно працює на німецькому ринку та є співвласником знаменитого нью-йоркського хмарочоса Chrysler Building. Компанія зараз будує хмарочос Elbtower у Гамбурзі, проте наприкінці жовтня роботи зупинились, оскільки холдинг припинив сплачувати рахунки. Рене Бенко, керівник Signa, передав управління кризовому менеджеру.

Що ж є причиною такого стрімкого падіння цін на нерухомість?

Наслідки війни в Україні

Однією з причин здешевшання нерухомого майна в Німеччині є «заціпеніння через множинність криз», вважає директор асоціації німецьких фірм DAVE Ґвідо Штраке. Серед них війна в Україні, підвищення відсоткових ставок у Єврозоні, стагнація економіки країни, висока інфляція та зростання цін на будматеріали.

Війна в Україні спричинила енергетичну кризу в країні: раніше Німеччина була найбільшим покупцем російського газу, але після повномасштабного вторгнення через санкції ЄС та припинення постачання «Газпромом» країна мусила шукати інші ринки.

Енергетична криза також прискорила інфляцію, через що багато товарів, зокрема й будматеріали, подорожчали.

Подорожчання іпотеки та кредитів

Експерти вважають подорожчання кредитів основною причиною обвалу цін на житло. Зростання інфляції змусило Європейський центральний банк (ЄЦБ) підіймати свою базову ставку, що загальмувало зростання німецької економіки.

Через тривалу фазу низьких ставок ЄЦБ стала причиною буму на німецькому ринку житла, який тривав ціле десятиліття і спричинив значне подорожчання нерухомості. Зараз же ціни у великих містах значно зросли, тож тепер вони падають з дуже високого рівня.

Іпотека за півтора року подорожчала в Німеччині більш ніж у чотири рази. Якщо в січні 2022 року десятирічний кредит на купівлю житла можна було отримати за менш ніж 1% річних, то зараз він коштує 4,25% і більше.

Низька енергоефективність будівель

У Німеччині кожна будівля повинна мати «Енергетичний паспорт» із зазначенням її енергоефективності.

Американська інвестиційна компанія Jones Lang Lasalle (JLL) підрахувала, що в третьому кварталі 2023 року виставлені на продаж багатоквартирні будинки з великим споживанням енергії коштували на 28,7% дешевше, ніж будинки з найвищою енергоефективністю. Наприклад, два роки тому цей розрив складав лише 11,6%.

Причиною цьому, знову ж таки, є енергетична криза, яка змусила власників нерухомості задуматись про енергоефективність своїх обʼєктів.

Нагадаємо, в недавньому матеріалі «Хмарочос» розповів, чому забудовники швидше будують житло в Київській області, ніж у столиці.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button