Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Ukrainian modernism/Instagram

У Львові ймовірно знищили 20-метрову мозаїку зі спортивними сюжетами, повідомив активіст Дмитро Соловйов. Це сталось під час утеплення фасаду Львівського університету безпеки життєдіяльності.

Замальовано сюжети мозаїки площею 430 м2 – на фото помітно, як замість величезного панно на стіні видніється шар свіжого ремонту. На ситуацію вже відреагував перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. Він каже, що мозаїка занесена до охоронного списку, а щодо її стану розпочали дослідження.

Москаленко розповів, що, за попередньою інформацією, мозаїка була закрита мінватою, поверх якої виконано ремонтні роботи. Він пообіцяв, що її відкриють та відновлять.

Наразі доля панно невідома: дізнатись, заховане воно під шаром мінвати чи повністю демонтоване, можна буде лише після розслідування.

Чим цінна мозаїка?

Фото: Дмитро Соловйов та Наталя Піддубна

Мозаїчна композиція, довжиною понад 20 метрів прикрашала стадіон «СКА» у Львові. Її у 1984-1986 роках створила група художників на чолі з Ігорем Сиротинським.

Твір складаися з восьми сюжетів, що зображали спорт. Художники виклали зі смальти велотрек, стрільбу з луку, важку атлетику, біг, футбол, гімнастику та багато інших сюжетів. Два фрагменти були зафарбовані сірою фарбою у 2017 році, зазначає Соловйов.

Фото: Дмитро Соловйов та Наталя Піддубна

Фото: Дмитро Соловйов та Наталя Піддубна

Нагадаємо, у Львові вже не вперше знищують мозаїки: у жовтні в будинку «Торгпреса» знищили одне з найцінніших панно, але власник приміщення пообіцяв його відновити. Міська влада натомість пообіцяла позначити мозаїки з охоронним статусом знаком «Блакитний щит».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button