Design Week: що це за формат та як він з’явився в Україні

Історія заходів, відомих як тижні дизайну, сягає коріннями у другу половину XX століття.

Дата публікації: 20.11.2023 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Катерина Росковшенко

Співзасновниця дизайн-студії Rosko та Ukrainian Design and Innovation Week (UDIW)

Історія заходів, відомих як тижні дизайну, сягає коріннями у другу половину XX століття. Вони виникли як реакція на зростаючу потребу у визнанні та підтримці дизайнерської спільноти, а також для популяризації дизайну як важливого аспекту культури та індустрії. З 1 по 5 листопада в Києві проходить Український Тиждень Дизайну та Інновацій, який отримав підтримку World Design Week.

Перші подібні заходи з’явилися у Європі та Північній Америці у 1960-80-х роках. Такі міста, як Мілан, Лондон, Париж та Нью Йорк, стали піонерами організації Тижнів Дизайну. Ці події об’єднували дизайнерів, архітекторів та інших працівників галузі.

У 1990-2000-х роках Тижні Дизайну стали більш масовими та охопили ще більшу кількість країн. Нові міста приєднувалися до цього руху, додавши свій власний культурний та дизайнерський слід. В цей період були створені важливі промоції дизайну, архітектури та мистецтва в глобальному масштабі. 

У 21-му столітті Тижні Дизайну стали важливими заходами для глобальної дизайнерської спільноти. Вони розширились на всі континенти, долучаючи міста з Азії, Африки, Латинської Америки та інших регіонів. Ці заходи стали платформами для спілкування, обміну знаннями, демонстрації нових ідей та створення більш стійких, екологічних та інноваційних рішень. 

Мій перший Design Week відбувся ще за студентських часів, коли я була на архітектурний практиці в Естонії, в студентському містечку Тарту. Це було дивовижно: я досі пам’ятаю неймовірні враження від лекцій, воркшопів, виставок та інших цікавих заходів. Тоді набувало актуальності питання відеоспостереження на вулицях. Це було щось зовсім нове та незвичне: відчуття, що за тобою стежать. І на одному з воркшопів, присвячених цій темі, ми робили творчі інсталяції (фігури з глини, макети тощо), розставляли їх в неочікуваних місцях по місту, на площі, тротуарах та потайки споглядали за реакціями перехожих. Вийшов такий собі цікавий  флешмоб з підглядання.

Мене тоді вразило наскільки широкий спектр вражень я отримала протягом одного тижня, починаючи від професійних наукових лекцій та закінчуючи ось такими цікавими творчими розвагами. Коли це все відбувається поряд — презентації, майстер класи, семінари, дискусії, виставки, концерти, творчі зустріч та багато чого іншого. І залучається як професійна публіка, так і студенти, і широкий загал. Це фестиваль дизайну та творчості для всіх”, — поділилась Катерина Росковшенко 

Ідея організувати схожу подію в Києві з’явилася рік назад, під час її перебування в Німеччині, коли Катерина здобула багато зв’язків та знайомств з організаторами аналогічних івентів в Європі, відвідуючи тижні дизайну там.

Тижні дизайну вже багато десятиліть відбуваються по всьому світу, деякі з них дуже відомі, деякі  — локальні, але не менш цікаві. Кожен з них неповторний. В кожному місті народжуються свої традиції та формати. Що надзвичайно корисно впливає на дизайн ком’юніті та на місто загалом. Розвиває та покращує його, дає нові шляхи для росту. Підіймає багато важливих суспільних питань та шукає варіанти їх вирішення. Це платформа для дискусій та обміну знаннями, синергії творчості в місті, поштовх для розвитку бізнесу.

В Україні такі заходи особливо доцільні саме зараз, коли країна потребує нових трансформацій. Перед нашою культурною галуззю стоїть багато нових задач, які ми дуже чітко побачили з початком війни: виокремити свою ідентичність, шукати нові шляхи для розвитку, вболівати за збереження нашого культурного спадку — це і пам’ятки архітектури, і наші культурні традиції, і наші українські таланти. В нас дуже талановита нація, молода та прогресивна. І в нас неймовірний потенціал для розвитку, саме це ствердження я чула безліч разів спілкуючись в творчих та професійних кулуарах європейських заходів.

Тому такого плану івенти дають поштовх для розвитку дизайн спільноти, бізнесу, підіймать та актуалізують важливі культурні та соціальні питання.

Ми дуже сподіваємось, що «Тиждень украінського дизайну та інновацій» стане новою доброю традицією в Києві та привнесе нові здобутки як для професійної спільноти, так і для широкого загалу.

Всі події проходитимуть на різних локаціях: КНУБА, платформа OSTRIV, Студентський хаб, в гончарній майстерні на вул. Довженка, 22F, різноманітні шоуруми (Porcellanato, Decomaster, Rim) та інших. Повну програму можна знайти в соцмережах та на сайті проєкту. 

    Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button

    Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

    Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

    Відповіді на популярні питання

    З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]