Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Протест біля культового колеса огляду в покинутому місті Прип’ять біля Чорнобильської АЕС, Україна. На банері написано: «Санкції проти Росатома негайно»

Зважаючи на ризик радіаційного забруднення внаслідок можливих аварій на атомних електростанціях України, Greenpeace спільно з громадською організацією SaveDnipro встановили датчики для відстеження та передачі інформації щодо рівня радіації.

Члени команди Грінпіс із радіаційними датчиками підходять до ставків-охолоджувачів у зоні відчуження навколо Чорнобильської АЕС.

Greenpeace та SaveDnipro закликали терміново запровадити санкції проти російської державної ядерної корпорації «Росатом» після ознайомлення з ситуацією у Чорнобилі, Запоріжжі та інших прифронтових містах на півдні України. Окупація Запорізької АЕС у березні 2022 року Росатомом та російськими збройними силами поставила під загрозу роботу та безпеку електростанції. Атаки Російської федерації на енергетичний сектор України збільшують ризики ядерних катастроф не лише на Запорізькій АЕС, але й на інших діючих ядерних реакторах. У березні 2022 року російські збройні сили спробували захопити АЕС в Южноукраїнську Миколаївської області, проте їх зупинили ЗСУ за 30 км від станції. Варто нагадати і про ракетні обстріли три тижні тому поблизу Хмельницької АЕС, які завдали шкоди адміністративним будівлям станції.

Встановлення радіаційного датчика в середній школі в Южноукраїнську, де розташовані три ядерні реактори Південно-Української АЕС, які намагалися захопити російські збройні сили.

«З наближенням зими ризик ядерної катастрофи зростає з кожним днем. Обурює те, що деякі країни ЄС досі ставляться до «Росатому» як до поважного ділового партнера, а не як до злочинного ядерного шантажиста», каже Шон Берні, фахівець з ядерної енергетики Greenpeace. «Вже давно минув той час, коли російська ядерна промисловість, зокрема «Росатом», мала бути покарана всеосяжними санкціями. Європейські корпорації, такі як Framatome та Siemens, а також уряди, що мають міцні комерційні зв’язки з «Росатомом», насамперед це Франція та Угорщина, безпосередньо підживлюють російську війну проти України та її народу. Необхідно запровадити санкції, які покладуть край ядерній торгівлі з Росією», – продовжує Берні.

Санкції проти «Росатому» були підтримані українським урядом та урядами п’яти країн ЄС, але послідовно блокуються ядерною промисловістю ЄС та урядами країн, що співпрацюють з «Росатомом». Необхідність негайного введення санкцій обумовлена порушенням безпеки атомних електростанцій України та потенційною загрозою ядерної катастрофи.

Протест із банером на березі Каховського водосховища в Запоріжжі після того, як російські військові сили знищили дамбу. Водосховище є основним джерелом охолоджувальної води для Запорізької АЕС – станція була окупована Росатомом – російською державною атомною корпорацією та російськими збройними силами.

За російської окупації Запорізької АЕС вже були порушені протоколи безпеки та захисту. Аварійне реагування та безпекові механізми більше не діють, а інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) надають вкрай обмежену інформацію про стан об’єкту. Загроза подальших руйнівних дій та екологічних воєнних злочинів з боку російських військ у поєднанні з постійним ризиком втрати електропостачання ставить під загрозу ряд областей, Україну загалом та навіть сусідні країни.

Команда Greenpeace в Чорнобильській зоні

Датчики радіації, встановлені Greenpeace та SaveDnipro на різних об’єктах на півдні України, слугуватимуть ранньому попередженню про підвищення рівня гамма-випромінювання у випадку нової ядерної катастрофи в Україні. Датчики передають дані про рівень радіації у реальному часі на онлайн-карту SaveEcoBot. Вони розміщені в стратегічно важливих містах – Запоріжжі, Южноукраїнську, Одесі, Южному, Тарутиному та Умані. Розміщенню передувало обговорення та погодження з місцевими громадами та обласними органами влади, відповідальними за реагування на ядерні надзвичайні ситуації.

«Датчики не можуть зупинити радіацію, але вони можуть надати надзвичайно важливу інформацію, яка може врятувати життя у випадку можливої навмисної ядерної катастрофи. Дослухаючись до голосу місцевих органів влади та політиків на півдні України, Greenpeace підтримує населення України. Працюючи пліч-о-пліч з місцевими органами влади та організаціями, ми зміцнюємо нашу здатність разом відстежувати ризики ядерної катастрофи та реагувати на них»,зазначив Ян Ванде Путте, фахівець з радіації Greenpeace в Україні. Датчики радіації від Greenpeace та SaveDnipro допоможуть урядовим організаціям створити додатковий рівень захисту для місцевого населення.

«Упродовж останніх 20 місяців повномасштабної війни російські війська неодноразово атакували українські ядерні об’єкти та поширювали неправдиву інформацію про рівень радіації в Україні. Це викликало світове занепокоєння щодо безпеки у країні. Для вирішення цієї проблеми необхідно розвивати незалежні онлайн-джерела інформування та прозорі засоби радіаційного моніторингу у формі громадських проектів, на кшталт нашого SaveEcoBot. Подібні засоби допомагають населенню дізнатися, що рівень радіації у країні залишається нормальним, а у випадку потенційних проблем – надають урядовим організаціям додаткові дані для прийняття зважених рішень», – зазначив Павло Ткаченко, технічний директор та співзасновник SaveDnipro.

Фотографії з Місії Greenpeace та SaveDnipro у Чорнобиль на Південь України (листопад 2023) Фотографії з прес-конференції Greenpeace та SaveDnipro у Києві
Карта радіаційного фону в Україні – SaveEcoBot

Greenpeace активно підтримує Україну від початку повномасштабного вторгнення. Організація відстежує ситуацію на Запорізькій АЕС, висловлює критичну позицію МАГАТЕ та його звітам та вимагає від ЄС запровадити санкції проти російської державної корпорації “Росатом”. У вересні цього року ядерні експерти Greenpeace Шон Берні та Ян Ван де Путте представили докладний аналіз окупації російськими військами Запорізької АЕС та за допомогою супутникових знімків навели докази, що атомна електростанція використовується росіянами як пусковий майданчик для атак на Дніпропетровську область.

Також Greenpeace веде проєкт Зелена реконструкція України, в межах якого організовує зелене відновлення лікарень, дитячих садочків та шкіл після пошкоджень внаслідок російських атак. Перший реконструйований об’єкт в рамках Зеленого відновлення – амбулаторія у Горенці Київської області, що є енергонезалежною завдяки сонячним панелям та тепловому насосу.

SaveDnipro – українська громадська організація, яка з 2017 року відстоює права громадян на чисте та безпечне довкілля. SaveDnipro активно сприяє впровадженню довкіллєвих реформ та поширенню суспільно важливої екологічної інформації. Організація створила SaveEcoBot – це некомерційний технологічний стартап, який має на меті захистити людей від забруднення повітря, інформувати їх про радіаційну ситуацію, підвищити екологічну обізнаність та надати їм інструменти для захисту своїх конституційних прав в Україні.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button