Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Суспільне Суми

Віталій Куколь, житель села Камʼянка, що на Сумщині, налагодив виробництво бензину на власному подвірʼї, повідомляє Суспільне. Його він виготовляє з пластику, що зібрав на околицях громади.

Фото: Суспільне Суми

На такий винахід Віталія спонукала фінансова потреба – він почав виготовляти бензин, щоб не використовувати кошти з сімейного бюджету.

Для виробництва винахідник використовує старий самогонний апарат дідуся, який спеціально переробив під виготовлення бензину. Коли пластмаса розігрівається до 400°C, починається процес дегідратації і сировина перетворюється на пари бензину, керосину, солярки, воску, вазеліну, парафіну та на гази. З одного кілограму пластику можна отримати 200 грамів бензину.

Після такого процесу бензин виходить з домішками, тому Віталій очищує його повторно. Таке паливо має октанове число (показник, що характеризує здатність палива забезпечувати роботу двигунів – ред.) близько 80 – його вистачає на роботу «Жигулів» або мотоцикла, каже Куколь.

Фото: Суспільне Суми

Він розповідає, що шукати пластик не складно, найважче – це розрізати його перед переробкою. Проте не весь матеріал підходить для виготовлення бензину – наприклад, звичайні пластикові пляшки Віталій не використовує, оскільки при високотемпературній обробці вони виділяють отруйний газ діоксин.

Фото: Суспільне Суми

Куколь вже звертався до керівництва громади та області, щоб налагодити виробництво в промислових масштабах, проте його проігнорували.

Нагадаємо, одесити переробляють пластикове сміття на бордюри та стовпчики.

Загалом це відомий процес, який називається піроліз – розкладання органічних природних сполук (деревини, нафтопродуктів тощо) за нестачі кисню. Зокрема, на Ютубі є багато навчальних відео, як можна зібрати схожий апарат.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button