Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Дзвіниця Києво-Печерської Лаври. Кадр із відео на сайті Goethe-Institut

22 листопада відвідувачам відкрили доступ на найвищу точку Великої лаврської дзвіниці у Києво-Печерській лаврі.

96-метрова барокова дзвіниця була побудована німецьким архітектором Ґотфрідом Йоганном Шеделем у 1731-1745 роках. Капітелі колон верхнього поверху прикрашені позолоченими двоголовими орлами. Таких же орлів можна побачити на люстрі у Трапезному храмі та на іконостасі в Успенському соборі Лаври.

Подібні зображення двоголових орлів є серед ліпнини на дзвіниці Софії Київської, зведеної в 1706 році. В лапах птахи тримають символи вищої влади — скіпетр та державу. Такий же символ є на срібних царських вратах софійського іконостасу середини ХVІІІ століття.

Цей символ асоціюється з гербом Російської імперії, й у соцмережах можна побачити заклики демонтувати ці зображення.

Дзвіниця Софії Київської. Фото: st-sophia.org.ua

Докторка історичних наук Надія Нікітенко пояснює, що цей символ зустрічається й до Російської імперії, тож визначати, чи пов’язаний він з колоніальним минулим, слід з огляду на контекст — де цих орлів розміщено й коли.

«Говорити сьогодні про необхідність знищення двоглавих орлів на софійських пам’ятках, внесених до Списку ЮНЕСКО, — це… закликати до вчинення злочину проти не лише нашої, а й світової культурної спадщини», — вважає вона.

Професорка підкреслює, що на початку ХVІІІ століття, коли збудовано дзвіницю Софії, відносини Мазепи з російським царем Петром І різко погіршилися, тож, на її думку, гетьман ніяк не міг прославляти російський царат.

Прапор Мазепи (реконструкція)

Двоголовий орел став символом Візантійської імперії часів правління династії Палеологів (1261–1453 роки). Він означав втілену у Христі двоєдність царської й архієрейської влад.

За часів пізнього середньовіччя й нової доби двоголового орла почали використовувати в геральдиці монархи, які претендували на спадщину Римської або Візантійської імперії.

Грецька кафедральна церква Св. Софії  в Лондоні. Напольна мозаїка. 1882 р.

Наприкінці ХV cтоліття цю емблему привласнило собі Московське князівство. У 1721 році була створена Російська імперія, і двоглавий орел став її державним гербом, а зараз зображення успадкувала сучасна Росія.

Герб Російської імперії

Численні зображення двоголового орла вже як церковного символу можна бачити на Афоні, в Болгарії, Сербії, Румунії, Македонії, на Кіпрі, а також у православних храмах Вірменії та Туреччини.

Монастир Св. Неофіта ХІІ століття на Кіпрі. Напольна мозаїка

«Двоголові орли у якості церковного, а не державного символу влади з’являються у нас не з Москви і Петербурга, а з Константинополя й Афона», — вважає історикиня.

Сучасна Греція

Коментарі:

    KGB :

    Та,котра говорить про типу “знищення якоїсь там пам’ятки ЮНЕСКО”- є не ким іншим,як кацапським агентом! Менше слухайте всяке прокацапське падло і відновлюйте українське.

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button