Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

24 квітня у системі державних закупівель Prozorro зʼявився тендер на реконструкцію підземного пішохідного переходу на Шулявці, оголошена вартість – 34 млн грн. Ремонтні роботи обіцяють завершити до 31 грудня цього року – а як там справи зараз?

Жовту глазуровану плитку в переході почали збивати ще у березні, але активні роботи тривають лише останні два місяці. Кожен з чотирьох виходів знаходиться на різному етапі: десь ще тільки заливають бетоном сходи, а десь вже оздоблюють стіни плиткою та монтують захисні дашки. У переході також планують обладнати чотири ліфти.

На виході з боку супермаркету «Сільпо» зробили тільки половину сходів – інша половина поки викладена дошками та чекає залиття бетоном. У вівторок лише одна стіна вестибюля була викладена плиткою, але за два дні майже завершили оздоблення і другої.

Вихід у бік заводу «Більшовик» поки закритий для відвідувачів – до цього він також довгий час був недоступним.

На стінах виходу до метро «Шулявська», що на іншому боці проспекту, ще декілька днів тому була плитка – учора її почали демонтувати. Сходи з цього боку також наполовину готові, але вчора другу половину вже почали заливати бетоном.

Вихід у вівторок.
Вихід у четвер.

Вихід у бік кіностудії ім. О. Довженка поки закритий, оскільки там відбуваються найактивніші роботи: встановлюють плитку на вході в перехід та монтують захисне накриття. Наразі замість цього виходу відкритий тимчасовий наземний перехід.

Вихід у вівторок.
Вихід у четвер.

У центральній частині переходу встановили вже майже всю плитку на стінах та повністю завершили її монтаж на підлозі – по центру встановили тактильну плитку.

Чи справді був потрібен ремонт?

Підземний перехід був у досить занедбаному стані: через колишні кіоски плитка на стінах була понівеченою, місцями відвалювалась, а самі стіни були розмальовані графіті та обклеєні оголошеннями.

Фото: Київ без цензури/Telegram
Перехід у березні цього року.

Активісти вважають, що реконструкція, вартістю в 34 млн грн, недоцільна у воєнний час, та і загалом фінансово не виправдана.

Депутатка Київради Ксенія Семенова каже, що кращою ідеєю було б облаштувати наземний перехід. Вона додає, що у Києві є шість надземних переходів з ліфтами, проте вони дуже часто не працюють – наприклад, у 2019 році на проспекті Любомира Гузара за таку ж суму обладнали наземний перехід з ліфтами, які «працюють коли як».

А в ініціативі «Пасажири Києва» додають, що за ці гроші можна було б побудувати 10 світлофорних об’єктів на найбільш небезпечних перехрестях міста.

До того ж, замість повного демонтажу плитки та заміни її на нову, можна було зберегти автентичний вигляд переходу – тепер замість жовтої глазурованої плитки вестибюль буде оздоблений сірою.

Нагадаємо, на проспекті Лобановського облаштовують наземні регульовані переходи.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button