Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23563 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Getty images

17 листопада Ірпінський міський суд виніс вирок у справі волонтера Сергія Довгого, який зрізав графіті відомого британського художника Бенксі у Гостомелі. Він отримав три роки умовно, повідомляє видання «Ґрати».

Другого грудня 2022 року поліція Гостомеля затримала вісьмох людей, що намагались зрізати графіті «Жінка у протигазі», яке незадовго до того намалював відомий художник Бенксі. Волонтер Сергій Довгий, ініціатор справи, каже, що хотів продати роботу, щоб придбати автівки для ЗСУ. 

Шестопалова засудили до пʼяти років позбавлення волі, проте через наявність обставин, які істотно знижуть ступінь тяжкості правопорушення, покарання замінили на три роки умовно.

Передісторія

Фото: Максим Каменєв, Ґрати

Сергій Довгий дізнався, що будинок, на якому була робота Бенксі, хочуть знести, а на його місці збудувати вісім багатоповерхівок. Він вирішив врятувати графіті та заодно допомогти ЗСУ – заручившись допомогою скульптора та художника, зрізав штукатурку разом з твором.

Сергій взяв всю відповідальність на себе, тому іншим учасникам підозри не висунули. Правопорушення кваліфікували як крадіжку, тобто таємне викрадення, що обурило Довгого, оскільки зрізання графіті відбувалось о 10 ранку, а процес фільмували два відеографи.

Голова відділу культури Гостомельської СВА Катерина Павленко попросила суд призначити Сергію покарання, не повʼязане із позбавленням волі, оскільки матеріальна шкода була усунута та матеріальних претензій до активіста немає.

«Жінку в протигазі» та стілець, який Бенксі приставив до графіті, суд ухвалив залишити Гостомельській селищній раді. Сергій Довгий каже, що графіті законсервоване на невизначений термін і вважає доцільним відкрити його глядачам у якому-небудь музеї України.

Нагадаємо, графіті Бенксі у Бородянці накрили склом і встановили сигналізацію.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button