Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Суспільне Дніпро

Забиті вікна та темні кімнати. У цій нікопольській чотириповерхівці  мешкає 160 людей переважно літнього віку. Найстаршому жителю 98 років. У будівлі дерев’яні стіни та покрівля, через що будинок потерпає від дощу та вітру. Тут майже не лишилося цілих вікон, бо поряд постійно влучають снаряди. А дерев’яні балки почали руйнуватись через вологу.

«Ще кілька місяців і будинок вже не врятували б», – кажуть нікопольчани, адже покрівлю треба було замінити терміново. На відновлення своїми силами мешканці зібрали 50 000 гривень, але цього виявилося замало. На цьому етапі й допомогла ініціатива Comeback home.

Насамперед команда почала поширювати інформацію про цей будинок. До процесу долучили журналістів та амбасадорів проєкту, які створювали та поширювали  матеріали у соцмережах. Завдяки публікаціям до будинку вдалося привернути увагу влади Нікополя. 

«В результаті з Comeback home зв’язалась Нікопольська міськрада та повідомила, що їхні спеціаліти поїхали до будинку з робочими матеріалами й почали перший етап робіт бюджетним коштом. Все вдалося завдяки зусиллям наших амбасадорів та журналістів, які про це писали. На ваших очах підтверджується теза, що сила громадської думки здатна відновити цілий будинок для 160 мешканців», – зазначає Влада Миколюк, керівниця піар-агенції, яка підтримує Comeback home.

Нині у будинку роблять нову покрівлю та замінюють вікна, а Comeback home взявся за інший об’єкт, адже цей будинок не є виключенням. Щоденно ворог дістає снарядами осель жителів Нікополя. За одну ніч обстріли можуть зруйнувати декілька десятків будинків, а міська влада не встигає допомагати людям з відновленням житла.

«Місто легко б перетворилось на сіру зону на лінії зіткнення, якби не люди, що залишаються у своїх домах», – зазначає менеджерка проєкту Comeback home Людмила Черкез.

Про організацію Comeback home

Comeback home – громадська ініціатива з відбудови Дніпропетровщини, створена у квітні 2023-го. Її заснувала експертка з нерухомості та волонтерка Каріна Бахолдіна, яка до повномасштабної війни займалася розвитком власної компанії. З початку вторгнення вона зрозуміла, що хоче присвятити себе благодійності. 

«Допомагати потруху – не є дієвим підходом. Тому я вирішила розпочати масштабний проєкт з відбудови. Звернула увагу саме на Нікопольський район, бо від знайомих чула багато історій про постійні обстріли. Окрім нашого проєкту, ніхто не готовий був допомагати людям на Нікопольщині. Адже держава та закордонні донори чекали покращення ситуації в регіоні. А людям необхідно жити десь вже зараз!», –  говорить Каріна Бахолдіна.

Спершу команда створила сторінку в соцмережах, яка допомагає скомунікувати людей, чиї оселі потребують оновлення з тими – хто може їм допомогти: інформаційно, грошима чи будматеріалами. Додатково у Comeback home збирали заявки від жителів, чиї оселі потрібно відновити. 

Отримали 80 заявок, з яких відібрали 10. І вже у травні 2023 почали відновлювати будинки. В рамках проєкту команда займається виключно відновленням вікон та дахів – вони найперші страждають від російських обстрілів. 

Зараз команда проєкту складається з семи людей, чотири працюють на зарплатні, інші – волонтери, які обирають будинки, де проживає значна кількість людей, а сума ремонту не буде надто великою. 

Кошти залучають від бізнесу, а матеріали, які потрібні для ремонту, надають партнери. Про те, що оселя у Нікопольському районі потребує оновлення широке коло людей дізнається від відповідних амбасадорів, які розповідають про проєкт у соціальних мережах. Додатково менеджери ініціативи намагаються залучити до співпраці журналістів, щоб про проєкт почуло якомога більше людей.  

Наразі відповідає Comeback home
допомагає з такими напрямками:

1) Надає допомогу родинам, які ще не отримали підтримку від держави, щоб привести до ладу будинки разом з професійними будівельниками, закуповує матеріали для відбудови коштом ініціаторки проєкту або донорів. «Команда створила чергові телефони, куди українці можуть подзвонити та отримати консультацію щодо відновлення свого житла», – говорить засновниця проєкту Каріна Бахолдіна. 
2) Знаходить волонтерів та знайомить з ними громаду, аби разом прибирати місто від наслідків обстрілів;
3) Знайомить постраждалих громадян з підприємцями, аби залучити соціально-активний бізнес до процесів, що відбуваються у регіоні. 

«Наш проєкт допоміг відновити хатину 86-річного Василя, учасника Другої світової, який прихистив у своєму будинку дві родини переселенців. На встановлення вікон, роботу та заміри команда витратила 76 000 грн. Також ми відновили будинок 75-річної  Віри з важкохворим сином та зятем, що воює в ЗСУ. І навіть загін для конячки Белли з реабілітаційного центру, яка лікує маленьких пацієнтів з аутизмом і ДЦП”, – розповідає Каріна Бахолдіна.

До ініціативи Comeback home можуть долучитися охочі допомогти з відбудовою Нікополя. Наразі потрібні волонтери, які працюватимуть руками, будівельники чи будівельні компанії, які можуть допомогти коштами та матеріалами.

Які є схожі проєкти в Україні? 

Comeback home працює лише на Дніпропетровщині, однак на Київщині є чимало схожих проєктів для відновлення осель:
 1) Repair Together – громадська організація, яка формує волонтерську спільноту для подолання наслідків російської агресії й, зокрема, займається відновленням зруйнованих сіл Київщини та Чернігівщини. Відбудували 120 будинків у 15 селах країни. 

2) Будуємо Україну Разом – волонтерська програма, яка через спільну працю, подорожі та неформальну освіту об’єднує українську молодь у мережу активних громадян. БУР створив комфортні умови проживання для понад 5000 людей. 

Цей матеріал є частиною спецпроєкту про відновлення України, який був створений командою редакції «КУСТ» у колаборації з редакцією журналу «Хмарочос». Проєкт реалізовано ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button