Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Каміла Масенко

У сквері на розі вулиць Гончара та Хмельницького в Києві встановили пісуар для собак, повідомляє The Village Україна.

Це бетонний конус із вкрапленнями камінців, покликаний приваблювати песиків, відволікаючи їх від рослин. Поряд розмістили стовпчик з пояснювальною табличкою. Виготовило пісуар КП УЗН Шевченківського району. Ідея належить ландшафтній дизайнерці підприємства Ірині Благоляк.

«Я запропонувала встановити пісуар, тому що саме в цьому скверику немає зон для вигулу собак. Це місце тінисте, тому тут не росли б газони, натомість на локації висаджені багаторічники. Тобто пісуар потрібний, щоби захистити рослини, але щоб собаки теж могли задовольнити свої потреби, тому що вони теж мешканці міста», — пояснює Благоляк.

Сквер нещодавно оновили за концепцією Aranchii Architects. Раніше тут стояв пам’ятник Зої Космодем’янській. Висадили лаванду, осоку, гортензії, спірею, «діамантову траву».

Собачий пісуар у Києві — поки експериментальний проєкт, але якщо він доведе свою ефективність, такі можуть встановити й у інших місцях.

Собачі пісуари винайшли десять років тому двоє власників собак із Брно — Франтішек Томечек та Шарка Фіалова. Винахід запатентували, й тепер такі встановлюють у Празі, Варшаві, Будапешта та Калгарі, повідомляє Чеське радіо.

У розробці чехів є отвори, які затримують сечу, і запах приваблює інших псів, які «злітаються, як метелики на світло». Собакам також подобається форма, що нагадує основу ліхтарного стовпа. Пісуар радять встановлювати приблизно за три метри перед об’єктом, який треба захистити.

Пісуар розрахований передусім на самців. Самиці пісяють, присідаючи, і загалом не мітять територію так активно, як самці.

Фото: psizachody.cz

Десять років тому собачий туалет складнішої конструкції встановили в каталонському місті Ал-Бандрель. Це пісуар і отвір для ґрунтовніших потреб із каналізацією та системою зливу.

Фото: Jose M Baselga

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button