Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23530 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Миколаєві відбулась онлайн-презентація проєктів реконструкції скверу ім. Тараса Шевченка – над їх створенням працювали студенти київського університету НАОМА. Здійснювати реконструкцію планують після закінчення війни.

Перший проєкт

Перший проєкт реконструкції розробила група на чолі з Єлизаветою Савицькою. Серед сильних сторін обʼєкта розробники визначили вигідне розташування, а серед слабких – насиченість автобусними зупинками, недостатність тіні та відсутність оформлених зон. Також однією з проблем є відсутність централізованого постачання питної води в місті.

Проєкт передбачає створення зон індивідуального відпочинку, навчання та проведення заходів, а також спортивних та дитячих майданчиків. В зоні навчання пропонують створити альтанку для проведення різних заходів, а поряд з нею – бібліотеку.

Запропонована система рекуперації води передбачає застосування спеціального покриття доріжок: дощова вода, що на нього потрапляє, затримуватиметься між полімерними осередками, де її можна буде збирати в резервуари. Далі її можна буде використовувати для поливу чи прибирання.

Другий проєкт

Над створенням другого проєкту працювала група Марії Дяченко. Сильними сторонами скверу студенти визначили кількість скульптур, проте їх стан визнали незадовільним. Вони також відзначили вигідне розташування та наявність великої кількості простору у зеленій зоні, проте, на їх думку, у сквері відсутнє культурне життя, а дороги навколо знаходяться в аварійному стані.

Студенти пропонують створити у сквері кафе з літнім майданчиком, громадський сад з теплицею, спортивні зони та дитячий майданчик.

Третій проєкт

Останній проєкт представила група, яку очолила Олександра Лаврук. Автори цієї концепції вважають перевагами зеленої зони її культурну спадщину, популярність серед містян та розташування. А серед слабких сторін – занедбаний стан, інфраструктурні проблеми та обмежений функціонал.

Студенти хочуть об’єднати сквер Шевченка зі сквером Юних героїв, що розташований поряд. Автори пропонують створити там кав’ярню, зони для дітей та дорослих, а також відпочинкову зону «Людина і природа». Для дитячої зони пропонують встановити столи і сад, щоб діти могли доглядати за рослинами та проводити час просто неба.

Проєкт також передбачає створення відкритої виставкової галереї, що стане майданчиком для місцевих митців, а головну площу скверу, хочуть організувати так, щоб її можна було переобладнувати під проведення різних заходів.

Олена Олійник, проєктна керівниця студентів та віцепрезидентка Національної спілки архітекторів України, розповіла, що автори хотіли розкрити весь потенціал використання скверу, а їх мета – «зробити Миколаїв місцем щастя, куди повертатимуться люди». Вона додала, що докладе зусиль до залучення міжнародних спонсорів для реалізації цих проєктів.

Нагадаємо, у Миколаєві визначили переможців конкурсу на проєкт меморіального комплексу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button