Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Yan Boechat/VOA

Частину річки Ірпінь оголосили ландшафтним заказником «Річка-Герой Ірпінь», повідомляє Бучанська міська рада.

До заказника увійшли понад 55 гектарів заплавних земель у Синяківському старостаті: 8,5-кілометровний фрагмент річки з берегами по 20 метрів. Охоронний статус захистить річку від незаконних забудов чи розорювання.

У березні 2022 року під час російського наступу на Київ річка Ірпінь стала оборонним об’єктом. Українські військові підірвали мости, щоб не пустити ворожу техніку. «Тепер настала наша черга врятувати річку Ірпінь від забудови, оголосивши її русло і береги заказником», — заявив голова Екологічної комісії облради, ініціатор рішення Роман Титикало.

Вода з Київського водосховища ринула через пошкоджену греблю в Козаровичі вверх за течією річки Ірпінь. Фото: Василюк Олексій, CC BY-SA 4.0

«У США місця боїв за часів Громадянської війни ретельно охороняються. Там існують спеціальні військові заповідні об’єкти, знані як “національні військові парки” і “національні поля битв”. Загалом американці створили 30 таких військових заповідних об’єктів», — пояснюють фахівці КЕКЦ, які розробили технічну документацію для створення заказника.

Крім того, екологи пропонують надати річці Ірпінь статус юридичної особи. Останнім часом це практикується у світі для охорони природних об’єктів. Так, статус юридичної особи мають кілька річок в Еквадорі, Новій Зеландії, Індії, США. У Бангладеш рікам надають статус живих істот.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button