Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Під час повномасштабної війни потреба у фізичній та психологічній реабілітації воїнів стоїть особливо гостро. Чинні військовослужбовці та демобілізовані потребують допомоги, аби відновлювати здоров’я, не втрачати зв’язку з суспільством та мати змогу самореалізуватися.

Перешкодою для цього є несформованість інфраструктури для ветеранів, які повертаються до цивільного життя. Тилові області, до яких належить Полтавщина, працюють над розбудовою системи, яка допомагатиме воїнам в адаптації. 

Медична реабілітація належить до ключових складових реінтеграції захисників. Одним із місць її реалізації на Полтавщині є центр «Ветеран». Зараз там повністю оновлюють реабілітаційне відділення, спроєктоване з дотриманням вимог інклюзивності.

Як центр «Ветеран» допомагає відновленню військових

У центрі «Ветеран» проходять лікування й реабілітацію воїни з різних областей. Серед них – військовослужбовець 831-ї бригади тактичної авіації Павло Клименко.

Торік у березні захисник дістав контузію з розривом барабанних перетинок, а також струс головного мозку, виконуючи бойові завдання на аеродромі Старокостянтинів. З огляду на це він потребує регулярних курсів відновлення. 

«Працював дизельний генератор, від якого запускався літак, і ми не чули свисту ракети. Від нас вона впала десь метрів за 15. Коли нам надали медичну допомогу, то сказали, що якщо я й мої товариші не будемо відновлюватись раз на 5-6 місяців, то можемо назавжди втратити слух». Захисник втретє приїхав на відновлення до Полтави. Після перемоги Павло планує піти на заслужений відпочинок і взяти участь у програмі «Помічник ветерана», аби допомагати військовослужбовцям повертатися до цивільного життя.

Історія створення центру «Ветеран»

Центр «Ветеран» у Полтаві є місцем відновлення для військовослужбовців, які потребують регулярних курсів реабілітації. Він постав за підсумком реорганізації. Раніше заклад був госпіталем для ветеранів війни, проте мав досить обмежену матеріальну базу й доступ до сучасної діагностики й вузькоспеціалізованих фахівців.

З липня цьогоріч центр працює в складі обласної лікарні імені Скліфосовського. Заклад має 110 ліжок, майже половина з яких припадає на реабілітаційне відділення. Також у центрі є амбулаторно-діагностичне відділення, де пацієнтів консультують вузькі фахівці.

Центр має договори з Національною службою здоров’я за Програмою медичних гарантій, які передбачають реабілітацію в стаціонарних та амбулаторних умовах коштом держави, тож військові за неї не сплачують. З січня по листопад 2023 року таку допомогу отримали 514 пацієнтів.

У вересні медзаклад розпочав оновлення приміщень центру відновного лікування за програмою Recovery, яку фінансує фонд Віктора Пінчука. Корпус, де він розташований, зведений у 1987 році, тож зараз його частково переплановують та пристосовують до сучасних будівельних норм з вимогами доступності. 

На час ремонту відділення працює в іншому місці, а надання допомоги військовим триває.

Як центр «Ветеран» допомагає відновленню військових

У закладі для ветеранів працює мультидисциплінарна команда, яка займається реабілітацією пацієнтів. До неї входять профільні лікарі та спеціалісти з реабілітації. Також за потреби залучають фахівців, яких індивідуально потребують хворі.

Завідувачка центру відновного лікування Світлана Гриценко каже, що в роботі медики спираються на методи доказової медицини й беруть до уваги побажання пацієнтів: 

«Після надходження пацієнта ми оглядаємо його й оцінюємо стан. Потім складаємо індивідуальний реабілітаційний план залежно від проблеми пацієнта. Формуємо мету, якої прагнутимемо досягти під час реабілітації». Основні напрямки реабілітації в центрі – ортопедична й неврологічна, що допомагають пацієнтам повернути втрачені рухливість та чутливість кінцівок.

Що буде в оновленому реабілітаційному відділенні центру «Ветеран»

Доказова реабілітація передбачає активну участь людини в процесі. Разом із тим, під час відновлення втрачених функцій пацієнти мають зберігати контроль над певною частиною власного побуту. Ступінь самостійності в цьому значною мірою залежить від пристосованості середовища до потреб маломобільних людей.

Завідувачка центру «Ветеран» Світлана Левченко говорить, що в оновленому відділенні реабілітації закладу передбачені широкі отвори дверей, щоб можна було заїхати на кріслі колісному, а також спеціальне покриття, аби не підлога не була ковзкою. Коридори обладнають поручнями. Санітарні кімнати в кожній палаті облаштовують з урахуванням вимог інклюзивності: з достатнім обсягом простору й доступними душовими та вбиральнями.

Зали для відновних процедур та профільні кабінети розташують на першому поверсі. Тренажери й медична апаратура для реабілітації, якою буде оснащене відділення, дозволить повністю та частково відновлюватися пацієнтам після мінно-вибухових травм, повертати втрачені функції рук та ніг.

На другому й третьому поверсі корпусу облаштують палати. У приміщеннях встановлюють кондиціонери для комфорту влітку, монтують нову систему опалення, освітлення й вентиляції. 

В усіх палатах буде звукоізоляція та утеплена підлога без порогів. Для пацієнтів працюватиме кнопка виклику медсестри, бра та розетка біля кожного ліжка. 

Завершення ремонту центру відновного лікування заплановане на лютий 2024 року.

Реалізовані останнім часом проєкти будівництва на Полтавщині виконують за новими нормами, які діють з 2019 року й передбачають впровадження безбар’єрності. Вони поширюються на проєктування, нове будівництво та оновлення наявних житлових та громадських будівель. Норми передбачають також їхнє пристосування з урахуванням потреб маломобільних груп населення.

Цей матеріал є частиною спецпроєкту про відновлення України, який був створений командою редакції «ЗМІСТ» у колаборації з редакцією журналу «Хмарочос». Проєкт реалізовано ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button