Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23492 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/readeatcom

Цьогоріч у Києві відкрилося щонайменше 14 книгарень. Цей тренд може здатися дивним під час війни. Про передумови та перспективи виникнення нових книгарен ідеться у матеріалі LB.ua.

З відкритих цьогоріч книгарень — три мережеві («Видавництво Старого Лева», «КнигоЛенд» та «Книгарня Є»), ще дві належать до видавництв (Artbooks та «Основи»), а решта — незалежні: Book.ua на Ярвалу, RID на Майдані Незалежності, readellion на Воздвиженці, Readeat на Антоновича, Місто на Арсенальній, Pop-Up Bookstore у ЦУМі, Плекай, Сковорода і Жовтень на Подолі. У січні відкриється книгарня Сенс на Хрещатику.

Фото: facebook.com/readeatcom

Більшість нових закладів працюють у форматі «книгарня-кав’ярня». Супутні продажі складають значну частину їхнього доходу: у RID, наприклад, це 70%. У цих просторах проводять різні події, концерти, бесіди та презентації. передусім — це місце зустрічі.

Чимало мають якусь прикметну спеціалізацію. Наприклад, Pop-Up Bookstore пропонує колекційні видання Assouline, Taschen і teNeues, Місто — книжки про мистецтво, readellion — великий вибір журналів, Book.ua — книжки про Київ, Плекай — вживані видання.

Нові київські книгарні зосереджені у правобережному центрі Києва. На лівий берег і в далекі райони правого насмілюються виходити лише великі мережі.

Фото: facebook.com/plekay.podil

Ще до пандемії показники кількості книгарень в Україні були в 10 разів нижчі за середньоєвропейські. Під час ковіду книгарні масово зникали. Водночас у червні 2023-го в Україні заборонили ввезення книжок з Росії. Українські видавництва позбулися серйозного конкурента. Почали відкриватися нові видавництва.

На жовтень 2023 року в Києві було 104 книгарень — це чверть від всіх українських книгарень загалом (422).

Фото: Сковорода на Сковороди 

«Книгарень багато не буває, особливо для міста з п’ятимільйонним населенням. Усім вистачить місця, головне — знайти свій напрямок», — вважає директорка RID Тетяна Лисун.

«На таке велике місто до війни книгарень було відчутно замало. А те, що ми спостерігаємо справжній бум відкриття книжкових просторів, свідчить, що після виходу російських книжок з ринку ситуація поступово нормалізується. Місце для нових книгарень, безперечно, є», — каже власниця мережі «Видавництво Старого Лева» Мар’яна Савка.

Фото: facebook.com/book.ua

Наступного року в Україні мала б запрацювати програма державних субсидій на оренду для книгарень. Але щоб отримати субсидію, виторг від книжок має становити не менш ніж 80% від загального — тобто всі нові книгарні-кав’ярні «пролітають». Більш того, Міністерство фінансів наполягає, що треба відтермінувати програму на час після завершення війни.

«Це настільки мізерна сума… — коментує директорка УІК Олександра Коваль. — Якби субсидії впровадили у 2024 році, то по них звернулися б від 100 до 150 книгарень, які потребуватимуть до 85 мільйонів гривень фінансової допомоги».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button