Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У березні 2023 року команда українського архітектурного бюро Balbek Bureau представила онлайн-конструктор сільських хатин, де можна «зібрати» будинок у традиціях українського села минулого століття.

Мета проєкту – полегшити повоєнну відбудову, а також вберегти українські села від типової забудови, розповідає The Village. Конструктор буде корисним як для людей, чий дім зазнав пошкоджень унаслідок війни, так і для тих, хто хоче збудувати житло в українських традиціях.

Як працює конструктор?

Скріншот з онлайн-конструктора.

В онлайн-конструкторі можна обрати розмір будинку, планування, розмір веранди, форму та кількість вікон, та колірну гаму. У конструкторі є поділ на області, тож створення будинку відбувається з урахуванням місцевого контексту.

Скріншот з онлайн-конструктора.

Наразі на сайті можна обрати лише Київську та Чернігівську області, проте команда проєкту продовжує досліджувати інші регіони та невдовзі будуть доступні й Сумська та Харківська області. У довгостроковій перспективі у конструкторі буде представлена вся Україна.

PDF-файл з плануванням готового будинку.

Після створення будинку в конструкторі користувач отримує готовий PDF-файл з ізометрією (тривимірними технічними кресленнями із зовнішнім виглядом будинку – ред.), планами, технічним описом, кресленнями та рекомендаціями щодо матеріалів. Такий план є повністю готовим проєктом – його можна нести до будівельників.

PDF-файл з плануванням готового будинку.

Для Київської області доступні понад 200 мільйонів варіантів будинків: користувач може обрати серед 12 різних планувальних рішень, близько 70 унікальних компонентів, оздоблень і кольорів, притаманних регіону. Процес створення будинку створений так, щоб він був максимально простим: для цього не потрібно мати додаткових знань, а автори пропонують користувачам найбільш вдалі, на їх погляд, архітектурні рішення.

Як створювали проєкт?

Фото: Balbek Bureau

У межах проєкту команда Balbek Bureau дослідила традиції сільської архітектури останніх 100 років. Це не мазанки, а цегляні та деревʼяні будинки, зведені переважно в радянський період.

Якщо над запуском конструктора для Київщини працювали близько 25 архітекторів бюро, то зараз команда проєкту переважно складається з волонтерів. Вони працюють на місцях, роблять фотографії та заміри, спілкуються з місцевими мешканцями, записують спостереження. Потім архітектори аналізують ці матеріали та узагальнюють їх, створюючи каталоги вікон, обрамлень, карнизів, кутових елементів тощо.

Фото сільських хатин також шукають на Olx та Google Maps – вони дуже допомагають побачити, як виглядали будівлі до повномасштабного російського вторгнення. Інтернет-джерела також допоможуть з дослідженням тимчасово окупованих областей і прифронтових зон, куди команда немає фізичного доступу. Для збору фотоматеріалів також запустили ініціативу «Батьківська хата» – це форма, куди можна завантажити фотографії свого будинку з коротким описом, щоб потім цю інформацію використали в дослідженнях. 

Чи пристосований конструктор до сучасних потреб?

Фото: Balbek Bureau

Balbek Bureau розповідають, що будинки, спроєктовані в конструкторі, не будуть точними відповідниками хатин, зведених у минулому столітті. Архітектори вирішили пристосувати будинки до сучасних потреб. Наприклад, дах веранди зробили пласким, а не скатним, розміри вікон збільшили, а планування осучаснили.

Оновлена система складається з 12 планувань під різні потреби та розміри будинків: маленькі, середні й великі. У нових плануваннях можна буде обрати об’єднану вітальню, їдальню та кухню. Крім того, для нових областей будуть доступні приблизні планування з меблями, щоб користувачі краще розуміли, як можуть спланувати простір. Команда також дає рекомендації щодо матеріалів для зведення будинку, варіантів утеплення та даху.

Щоб популяризувати інструмент, у Balbek Bureau планують самостійно відновити один будинок за проєктом RE:Ukraine Villages за кошти донорів.

Нагадаємо, у Харкові презентували план відновлення міста, який включає сім проєктів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button