Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: euronewsbulgaria.com

У столиці Болгарії 12 грудня почали зносити пам’ятник радянській армії. Місцева влада заявила, що пам’ятник перебуває у поганому стані й що він становить небезпеку для перехожих, повідомляє vevesti.bg.

Монумент, який зображає радянського солдата з кулеметом та болгарських селянку й робітника по обидва боки, було встановлено в центрі Софії у 1954 році. Композиція включає також горельєфи, один із яких у 2011 році було розфарбовано: червоноармійців перетворили на Джокера, Рональда Макдональда та Санта-Клауса та інших героїв попкультури.

Фото: Ignat Ignev, CC BY 3.0

Найперше зі скульптури зрізали руку з кулеметом. Планують перенести композицію до Музею соціалістичного мистецтва — він складається з будівлі з картинною галереєю та саду монументальних скульптур, повідомляє Свободна Европа.

Фото: vevesti.bg

Знесення монумента викликало протести проросійських партій та їхніх прихильників. На місці зібралося кількадесят протестувальників.

Вартість демонтажу оцінили у 260 тисяч левів — приблизно 133 тисячі євро.

У Другій світовій війні Болгарія була союзницею нацистської Німеччини, але не брала участь у боях безпосередньо, на її території також не відбувалося депортацій євреїв.

У серпні 1944 року Болгарія вийшла з союзу з нацистами, змінила уряд та оголосила про нейтралітет. Однак у вересні на її територію увійшла Червона армія, після чого було здійснено комуністичний переворот. Після цього країна брала участь у війні на боці СРСР.

Мітинги проросійських сил біля пам’ятника на Дев’яте травня у 2015 році. Фото: Иван, CC BY-SA 4.0

Пам’ятник радянській армії в Софії було встановлено як подяку за «звільнення» країни від нацизму. Однак у сучасній Болгарії прихід радянських військ пов’язують радше з десятиліттями репресій та придушенням свобод, які послідували надалі.

Сам прихід радянської армії супроводжувався вбивствами, мародерством, грабіжництвом і зґвалтуваннями. За військові злочини проти цивільних болгар було покарано лише 17 солдатів, причому максимальний термін ув’язнення становив три роки.

Історик Алексей Тимофеев вважає, що єдиними полеглими радянськими бійцями під час «звільнення» Болгарії були 42 солдати, які грабували склади в порту Бургаса та натрапили на запаси алкоголю й отруїлися насмерть.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button