Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Лондоні знесуть 23-поверховий ЖК Mast Quay, що на березі Темзи – причиною стало порушення містобудівних правил, повідомляє Bloomberg.

Під час інспекції споруди виявили понад 26 відхилень від початкового дозволу на будівництво, зокрема значні зміни у дизайні, інше облицювання фасаду, менші балкони та вікна, відсутність саду на даху, нижчу якість житлових приміщень та відсутність безбарʼєрності.

Забудовник має 12 місяців на те, щоб знести будівлю, проте у нього є право подати апеляцію. Чи є такий випадок хаотичної забудови поодиноким?

Частина більшої проблеми

В виданні Bloomberg дослідили, що кількість справ, відкритих у звʼязку з порушенням дозволу на будівництво, з 2010 року скоротилась майже вдвічі. Проте це не означає, що недобросовісних забудовників стало менше – кількість новобудов у Великій Британії продовжує зростати з 2010 року, а кількість скарг на будівництво від місцевих мешканців не зменшується.

Наприклад, кількість скарг на шум в Англії з 2019 по 2021 роки зросла на 54%, а офіційних заходів було вжито лише щодо 3% з понад 350 000 звернень, зареєстрованих місцевою владою.

Кількість скарг, що розглянули у межах визначеного терміну, значно зменшилась за останні 10 років.

Саманта Штайн, жителька Лінкольна, що на Сході Англії, розповіла, що цього року поруч з її будинком забудовник розпочав реконструкцію готелю, не отримавши повного дозволу на будівництво. Штайн звернулася до містобудівного відділу зі скаргою, що їй заважає шум від будівництва, що сягав 100 децибел та є небезпечним для людського слуху, а одного разу її вітальня навіть була заповнена димом від будівельних робіт. Посадовець відповів, що це питання не належить до повноважень відділу і скерував її до іншого, де скаргу також проігнорували.

Для декого наслідки незаконного будівництва навіть можуть бути фатальними: на початку цього року омбудсмен, що розглядає скарги на нерухомість, виявив серйозні недоліки у забудовника Clarion, реагуючи на скаргу мешканця, що наклав на себе руки.

Причина у недофінансуванні

Однією з причин будівельного хаосу у Великій Британії є недофінансування відомств, що займаються питаннями містобудування. Органи, що видають дозволи на будівництво, відчувають брак коштів та кадрів, через що їх робота значно уповільнюється.

Як зменшувалась кількість працівників містобудівних відомств протягом останніх 10 років.

Згідно з опитуванням працівників місцевих органів влади, 90% місцевих органів влади мають відставання у виконанні приписів щодо примусового виконання рішень, а 80% опитуваних відповіли, що органам влади не вистачає працівників, щоб впоратись з навантаженням. Так, Лондонський район Хаунслоу, де щорічні витрати на планування скоротилися майже вдвічі з 2010 року, минулого року видав 21 припис про примусове виконання у порівнянні зі 150 у 2014 році.

Відсутність контролю за будівельними нормами також збільшує ризик травмування для будівельників та місцевих мешканців: якщо у 2021-2022 роках кількість робітників, що загинули на будівництві складала 23 людини, то у 2022-2023 – вже 45 осіб.

Канцлер скарбниці Джеремі Хант, що є членом партії консерваторів, розповів про плани наступного року запровадити нові правила забудови, згідно з якими британці зможуть покращувати або розширювати свої будівлі без дозволів на будівництво. Такий крок свідчить про те, що влада більше стурбована створенням нового житла, ніж боротьбою з будівельними порушеннями, вважає юрист Метью Еванс.

Нагадаємо, у Лондоні передумали будувати величезну «Сферу», як у Лас-Вегасі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button