Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Дмитро Перов/Facebook

На вул. Франка, 26 продовжують демонтувати елементи історичного будинку Замкова, розповідає активіст Дмитро Перов.

Раніше будівлю позбавили охоронного статусу памʼятки історії, а тепер на фасаді розміщена вивіска «реконструкція». Наприкінці минулого місяця у будівлі відновили роботи – там розбирають автентичні дерев’яні перекриття, складають їх прямо на сніг, а потім вивозять вантажівками, розповідають у памʼяткоохоронній спільноті «Спадщина». Наразі у будівлі вже демонтували дах.

Фото: Дмитро Перов/Facebook

20 грудня на земельній комісії Київради розглядатимуть рішення щодо передачі компанії «Рент Менеджмент Інвест» земельної ділянки під цим будинком для будівництва та обслуговування будівель торгівлі

У «Спадщині» розповідають, що у випадку передачі ділянки під забудову, будинок, ймовірно, повністю зруйнують, а на його місці зведуть черговий торговельний центр. Активісти закликають небайдужих розповсюджувати інформацію про руйнування будинку, адже «перешкодити передачі під забудову може лише розголос».

Історія будинку

Фото: Дмитро Перов/Facebook

Двоповерховий будинок Замкова був зведений у 1899 році у стилі пізнього класицизму, розповідає «Мапа Реновації». З 1899 по 1911 роки будівля належала Семену Замкову – адвокату при Окружному Суді.

У 1913 році садибу викупив Олександр Кіх, дружині якого вже належали два сусідні будинки під номером 28 та 30. Кіх викладав будівельне мистецтво в КПІ, був членом товариства швидкої допомоги, а також завідував одним з київських госпіталів під час першої світової.

У 2020 році фасад будинку покрили штукатуркою та змінили прорізи окремих вікон.

Нагадаємо, суд зобовʼязав Міноборони відреставрувати будинок Сікорського.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button