Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Після пʼяти років розкопок на римсьому пагорбі Палатин археологи знайшли розкішну банкетну кімнату – вона прикрашена мозаїкою з мушель та коралів, повідомляє CNN.

Вік мозаїки складає близько 2,300 років, вважають археологи, а сама робота, ймовірно, є окрасою аристократичного особняка, розташованого поруч з Римським Форумом – центральною площею Стародавнього Риму.

Панно, довжиною майже пʼять метрів, зображає прибережне місто з оглядовими вежами, яке, на думку дослідників, справді могло існувати. Головним мотивом мозаїки є перемога над ворожим флотом: про це свідчать сцени кораблів з піднятими вітрилами та міфічними морськими чудовиськами, що поїдають ворожу флотилію. Археологи вважають, що власник маєтку спонсорував ці битви та вирішив увіковічити їх у стінах свого будинку.

Унікальністю мозаїки є те, що вона зображена саме на стіні, адже зазвичай такі роботи прикрашають підлогу. Панно чудово збереглось під вагою руїн та, попри свою делікатність, залишилось майже неушкодженим. Це здивувало археологів, оскільки на відміну від мозаїк на підлозі, настінні панно не розраховані витримувати великий тиск.

Голова археологічного парку «Колізей» Альфонсіна Руссо вважає, що банкетна зала, у якій розташована мозаїка, раніше знаходилась зовні та мала вигляд на сад. Тут гості також могли споглядати водні змагання, які були дуже популярними серед знаті у той час.

Власник маєтку, ймовірно, був сенатором – про це свідчить багатство будинку та його місцезнаходження. Мозаїку, окрім перлин, мушель, коралів, дорогоцінного скла та шматочків мармуру, прикрашають ще й стародавні єгипетські сині плитки – щоб привезти такі дорогоцінні матеріали з різних куточків світу, потрібно було бути дуже заможним. Наразі встановити особу власника не вдалось, проте дослідники працюють над цим.

Руссо та її команда планують відкрити простір для відвідувачів вже на початку січня 2024 року.

Нагадаємо, на території Києво-Могилянської академії проводять археологічні розкопки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button