Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: КМДА

У Маріїнському парку демонтували памʼятник учасникам «січневого збройного повстання 1918 року», який радянська влада встановила на честь більшовицьких заколотників.

Памʼятник знаходився у центрі Маріїнського парку та був зведений над братською могилою загиблих більшовицьких заколотників. За інформацією КП «Київблагоустрій», монумент важив близько 2,5 тонн.

Загалом з липня 2023 року в Києві демонтували понад 60 пам’ятних об’єктів, які пов’язані з історією та культурою РФ або СРСР, розповіли у Мінкульті.

Історія памʼятника

Надгробок, встановлений у 1927 році.

16 січня 1918 року більшовики розпочали збройний заколот на заводі «Арсенал» у Києві, що був спрямований проти Української Центральної Ради та Української Народної Республіки під час наступу «червоних» військ на Київ. Метою заколоту було послабити армію УНР та відтягнути українські сили від антибільшовицького фронту. Більшовицька влада використовувала такі «повстання» у багатьох містах України, щоб згодом стверджувати, що «українські трудящі» самі встановлювали радянську владу.

Масове поховання більшовицьких заколотників.

У Маріїнському парку, що знаходиться поруч із «Арсеналом», більшовики влаштували братську могилу заколотників. У 1927 році на місці поховання встановили невеликий надгробок, а у 1967 році там зʼявився повноцінний памʼятник заколотникам. За допомогою встановлення монумента радянська пропаганда хотіла зобразити більшовицьких заколотників як героїв та визволителів.

Нагадаємо, нещодавно у Києві демонтували памʼятник Щорсу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button