Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23502 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/Paris2024

Париж сподівається зробити цьогорічні Олімпійські ігри найекологічнішими за допомогою низки урбаністичних тактик. Водночас деякі кроки влади викликають критику. Про це йдеться у матеріалі DW.

Обсяг вуглецевих викидів від проведення Олімпіади має скласти менш як 1,6 мільйона тонн. Для порівняння, проведення Ігор-2012 у Лондоні призвело до 3,4 мільйона тонн викидів, а Олімпіади-2016 у Ріо-де-Жанейро — до 3,6 мільйона.

  • Олімпіада-2024 проходитиме з 26 липня до 11 серпня, Паралімпіада — з 28 серпня до 8 вересня.

Як цього досягатимуть?

Пересування. Париж заохочуватиме пересування на громадському транспорті та велосипедах. Навколо спортивних об’єктів свідомо не передбачено облаштування нових автостоянок. Автомобільний рух буде перекрито в низці зон, проїзд буде дозволено лише за умови попередньої реєстрації.

У день відкриття Олімпіади над Парижем буде заборонено проліт літаків. Це означає, що увечері 26 липня не буде ані відправлень, ані прибуттів у трьох головних аеропортах: Руассі-Шарль де Голль, Орлі та Бове.

Більшість учасників Ігор не витрачатимуть на дорогу до спортивних об’єктів більш як пів години, відстань обмежуватиметься десятикілометровим радіусом.

Фото: facebook.com/Paris2024

Водночас, як повідомляє Reuters, вартість разового квитка на проїзд у метро зросте вдвічі — з 2,10 євро до 4 євро — такий тариф діятиме від початку Ігор до восьмого вересня. Вартість абонементної картки «навіго», втім, залишиться без змін (84,10 євро на місяць). Планували зробити спеціальний проїзний для гостей паризького регіону Іль-де Франс, який коштував би 16 євро на день.

Будівництво. Будувати нові споруди не потрібно: більшість об’єктів готові: футбольні матчі проводитимуть на стадіоні «Парк-де-Пренс», тенісні змагання — на комплексі «Стад Ролан Гаррос», в регбі та легкій атлетиці змагатимуться на «Стад де Франс».

Церемонія відкриття відбудеться не на стадіоні, а у вигляді параду човнів на Сені. Тут же проводитимуть змагання з плавання на відкритій воді та тріатлону. Після ігор місцеві мешканці матимуть зиск із очищеної річки — у Сені можна буде купатися.

При будівництві Олімпійського містечка у передмісті столиці, Сена-Сен-Дені, в атмосферу випущено на 47% менше вуглецю, ніж за традиційними методами. Архітектори відмовилися від використання кондиціонерів у будівлях, — і спортсменів ця новина занепокоїла.

Відходи. У харчуванні спортсменів знизять вміст м’яса, натомість збільшивши кількість місцевих та сезонних продуктів. Замість одноразового посуду використовуватимуть багаторазові пляшки. Воду можна набирати в мережі фонтанчиків або бюветів з питною водою.

Візуалізація Олімпійського містечка: paris2024.org

Критика

Вигнання ромів і біженців. Із Сен-Дені, де будують Олімпійське містечко, вигнали мешканців щонайменше 60 сквотів — шукачів притулку та ромів, повідомляла агенція Reuters наприкінці грудня. Наприклад, влада виселила приблизно 400 мігрантів, переважно з Чаду й Судану, які жили у закинутій будівлі цементного заводу, розташованого в якійсь сотні метрах від Олімпійського містечка. Також розігнали ромський табір на 700 осіб біля конференц-центру в Вільпенті, поблизу аеропорту Шарль де Голль.

Прийнамні три тисячі людей лишилися взагалі без притулку, опинившись просто неба на вулицях Парижа й околиць. Деяких відправили у віддалені куточки Франції. Соціальні служби часом знімають для таких бездомних людей номери в готелях, але через Ігри дешевих вільних кімнат не знайти. Муніципалітет Сен-Дені запевняє, що виселення не пов’язане з проведенням Олімпіади й відбувається щороку.

Леа Філош, заступниця мера Парижа з питань житла, зауважила, що ніколи ще не бачила стільки бездомних на вулицях, особливо дітей. «Якщо їхня мета приховати вияви зубожіння в місці проведення Ігор, то виселення сквотів — поганий і безглуздий план, бо людей виганяють у публічний простір», — прокоментувала вона.

Заходи безпеки. Ще однією темою для критики стали суворі заходи безпеки. За перехожими на вулицях й за пасажирами в громадському транспорті стежитимуть камери та дрони. Навколо олімпійських об’єктів створять зони з обмеженим доступом, в які можна буде потрапити лише за допомогою спеціального QR-коду. Мешканці повинні реєструвати всіх відвідувачів, які хочуть спостерігати за подіями зі їхніх балконів чи вікон. На додачу — десятки тисяч жандармів і військових.

Правозахисні організації, такі як Amnesty International, вважають, що такі радикальні заходи масового нагляду становлять загрозу праву на приватність і мирні зібрання.

Фото: facebook.com/Paris2024

Високі ціни. Потягом майже двох місяців Париж буде не надто комфортним місцем для тих, хто не зацікавлений в Іграх, зокрема, для французів, яким треба подорожувати у справах чи побачитися з рідними.

Так, ціни у паризьких готелях уже зараз зросли втричі. Середня вартість ночі 26 липня, в день відкриття, перевищує тисячу євро — в той час, як, наприклад, середні ціни на 12 липня коливаються в районі 317 євро. Більшість номерів уже заброньовані. Чотиризіркові готелі вимагають бронювати не менш як чотири ночі за середньою ціною 2095 євро за ніч. Airbnb закликала парижан здавати своє житло в подобову оренду.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button