Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Будівля колишньої поліклініки на території депо, стан на початок 2024 року. Кадр із блогу Юліана Чаплінського

Старе трамвайне депо на площі Станіслава Лема у Львові перетворюють на креативний простір Lem Station. Урбаніст і архітектор Юліан Чаплінський розповів, на якому етапі перебувають роботи.

Візуалізація: AVR Development

Електричний трамвай у Львові запустили 1894 року, до того працював кінний трамвай. Тоді й було побудоване це депо — його споруджувала німецька фірма Siemens & Halske — і перша електростанція. Згодом на вулиці Городоцькій відкрили інше депо, а старе було покинуто.

2018 року Львівелектротранс та Lem Station підписали договір про створення креативного простору на цій території. Проєкт розробила львівська компанія AVR Development під керівництвом архітектора Віталія Квича.

Візуалізація: AVR Development

Проєктувальники радилися, зокрема, з активістами Zero Waste Lviv щодо екологічності та з Освітнім центром з прав людини щодо інклюзивності.

«Більшість рішень, які приймаються на основі попередніх обстежень, змінюються в ході демонтажу та виконання робіт. Відкриваються нові деталі та знахідки, які перевертають все з ніг на голову, адже все цінне треба зберегти та використати, навіть якщо цього не було в попередньому плані», — роповідає Квич.

У будівлі колишньої поліклініки розташують коворкінг і невеликі офіси, в ангарах — фудкорт, галереї, майстерні, простір для подій. Будівлю компресорної станції перетворять на художній центр і медіалабораторію. Приміщення колишнього профілакторію стане окремим дитячим центром.

Схема: lemstation.com

Один із ангарів перебуває в оренді Львівського історичного музею — цю будівлю теж реставрують і облаштують у ній Музей науки і техніки.

Кадр із блогу Чаплінського

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button