Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Національний заповідник «Софія Київська»/Facebook

У Франції виготовили лімітовану колекцію євробанкнот номіналом 0 із зображенням Золотих воріт. Продаж таких сувенірних банкнот розпочнеться 13 січня.

Національний заповідник «Софія Київська» розпочинає продаж нових колекційних купюр «нуль євро» із зображенням пам’ятки архітектури ХІ століття – Золотих воріт. У ХІІІ столітті саме ці мури були одним із бастіонів, що стали на шляху монголо-татарської навали, вберегіши від неї країни Європи. Лімітовані банкноти було виготовлено у Франції за ініціативи словацької компанії Nunofia, яка є ексклюзивним власником ліцензії та видавцем. Сувенірні купюри схожі на купюри номіналом 500 євро, мають фіолетовий відтінок, а їх розмір є таким же, як у банкноти 20 євро.

Колекційні банкноти номіналом 0 євро можна придбати в сувенірній крамничці на вході під Дзвіницею Національного заповідника «Софія Київська» або замовити онлайн на офіційному сайті Софії Київської. Вартість однієї купюри складає 200 гривень.

Історія створення сувенірних євро

Ідею випуску сувенірних банкнот «нуль євро» започаткував французький бізнесмен Ричард Файл. Згодом таку ініціативу підтримав Національний банк Франції за згодою Європейського центрального банку. Філософією проєкту є підтримка туризму, популяризація найважливіших культурних та історичних пам’яток, а також сприяння збереженню європейської культурної спадщини.

Купюри мають вигляд справжнього євро та виготовлені за тією ж технологією, що використовують для справжніх євробанкнот: вони містять водяний знак, голограму, елементи захисту від ультрафіолету та інші елементи паперових євро.

Сувенірні купюри викликали ажіотаж у колекціонерів, а їхня ціна з часом зросла від 1,5 євро до 900 євро. У 2019 році лише за півріччя у світі з’явилося майже 400 видів таких сувенірних банкнот. Випуск купюр здійснюється обмеженим, пронумерованим і точно каталогізованим накладом, тому фахівці передбачають постійне зростання їх ціни після завершення розпродажу.

Нагадаємо, у травні фрагменти київського «скляного мосту» виставили на аукціон.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button