Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У місті за 50 кілометрів від лінії фронту попри загрози повторних ракетних ударів відбудовують та модернізують пошкоджене житло.

Такий вигляд має пошкоджений будинок сьогодні

Житель Запоріжжя Віктор Ніколаєнко разом з бабусею кімната за кімнатою оглядає свою квартиру після капітального ремонту у п’ятиповерхівці №10 по вулиці Зестафонській. На камеру телефона документує перші враження для рідних.

15 місяців тому у сусідній дев’ятиповерховий будинок №8, який видніється з вікна вітальні, влучила російська ракета Х-22. Вибух повністю зруйнував під’їзд: 19 людей загинули, ще 77 отримали поранення. Вибухова хвиля зробила квартири першої секції сусіднього будинку, в якому мешкав Віктор з бабусею, непридатними до життя.

«У ту ніч я сидів за комп’ютером у своїй кімнаті. Коли прийшов до тями після втрати свідомості – у руці стирчав уламок скла. Витягнув його, перев’язав рану футболкою і пішов шукати бабусю. Жодної стінки не вціліло», – згадує Віктор. Все, що було у квартирі, перетворилося в руїни. Дивом ані він, ані бабуся серйозно не постраждали.

Будинок після обстрілів

Відбудову цього будинку розпочали влітку минулого року. Будівельники відновили пошкоджені тримальні конструкції, замінили усі комунікації, «під ключ» відремонтували квартири та сходові марші, побудували новий дах, розпочали термомодернізацію фасаду. Вже наприкінці грудня власники могли побачити, як виглядають їхні квартири по завершенню капітальних робіт всередині. Після підключення газопостачання вони зможуть повернутися до себе додому – першими серед жителів усіх пошкоджених російськими ракетами багатоповерхових будинків міста.

Статус прифронтового міста значно уповільнює відбудову Запоріжжя

Від лінії фронту до Запоріжжя – близько 50 кілометрів: снаряди зенітно-ракетних комплексів С-300, які росіяни спрямовують на обласний центр, долітають менше ніж за хвилину. Нерідко ворог також використовує балістичне озброєння та крилаті ракети. І робить це систематично. Вночі 18 жовтня російські війська зруйнували декілька поверхів ще однієї багатоповерхівки на центральному проспекті. За два місяці під час чергової атаки 29 грудня в одному з районів знищили приватний будинок на двох господарів.

Від початку повномасштабного російського вторгнення у Запоріжжі ворожі ракетні удари загалом зруйнували 12 багатоквартирних та 16 приватних будинків. Ще якнайменше 600 багатоповерхівок та 500 приватних помешкань отримали різні пошкодження.

Саме близькість до лінії фронту та неможливість захиститися від ворожих ракет навіть за наявності сил протиповітряної оборони і є головною перешкодою на шляху до масштабного відновлення зруйнованого. Міжнародні організації та іноземні уряди, які активно фінансово допомагають у відбудові, приміром, Київщини, Чернігівщини та Сумщини, відмовляються інвестувати в будівництво у прифронтовому місті через загрозу повторних ударів.

«На нас, на жаль, ніхто не звертає увагу. Ми просили міжнародні організації про співпрацю у відбудові зруйнованого. Але для них Запоріжжя знаходиться дуже близько до зони активних бойових дій», – визнає в.о. міського голови Анатолій Куртєв.

Місцева влада була змушена взяти ініціативу у свої руки. Для цього прийняли програму відбудови, виділили гроші на проєктні роботи по всім (на той момент) 11 частково зруйнованим багатоповерхівкам і профінансували початковий етап будівельних робіт. На це з бюджету в умовах тотального дефіциту виділили майже 100 мільйонів гривень.

«Вже тоді серед містян було багато різних думок, переважно – негативних. Мовляв, навіщо це робити: війна ще триває, а ми вже готуємо проєкти відновлення. Але було важливо якнайшвидше повернути людей, які втратили житло, у їхні домівки», – розповідає очільник міста.

Лише після початку відновлення зруйнованих будинків на проблеми Запоріжжя звернули увагу в уряді. З державного бюджету виділили додаткове фінансування і долучили до відбудови агентство відновлення та розвитку інфраструктури. За словами Куртєва, потроху змінюють свої погляди і представники міжнародних організацій, які приїжджають до Запоріжжя і бачать, що попри наближеність фронту місто живе і відновлюється.

На сьогодні у місті загалом повертають до життя 11 пошкоджених російськими ракетами багатоквартирних будинків. У чотирьох з них, відбудову в яких розпочали за кошти місцевого бюджету, вже завершують роботи. В інших – будівництво ще на стадії підготовки або демонтажних робіт.

Що роблять під час відбудови?

Відновлення будинків у Запоріжжі передбачає не лише відбудову зруйнованих квартир, а й капітальний ремонт усієї будівлі. Кожний проєкт також включає ремонт даху та підвалів, заміну усіх комунікацій, термомодернізацію фасаду, благоустрій території та будівництво нового укриття. Тож усі будинки після завершення робіт стануть оновленими та сучасними.

Відбудова пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення – будинку №151 по проспекту Соборному має найбільш складний проєкт і передбачає повне оновлення усіх 15 під’їздів. Ракетний удар по цій багатоповерхівці залишив глибокі рани у жителів Запоріжжя. Ворожа атака ракетами С-300 6 жовтня 2022 року зруйнувала два під’їзди і знищила 24 квартири – загинули 15 людей.

Цей багатоквартирний будинок був побудований за замовленням одного з місцевих заводів та введений в експлуатацію у 1950-х роках. Це ж підприємство стало єдиним благодійником, який наразі відгукнувся на заклик про допомогу у відбудові зруйнованого Росією, і виділило на початковий етап відновлення 50 мільйонів гривень.

Першу цеглину на місці руїн від ракетного удару будівельники поклали 10 серпня. На сьогодні у секції з квартирами, які побудували наново, вже завершують внутрішнє оздоблення. В усіх 15 під’їздах будинку зробили капітальні ремонти, встановили енергоефективні вікна та зробили термомодернізацію фасаду. Також будівельники відремонтували та утеплили фасад 300-метрової багатоповерхівки. Завершальним етапом проєкту стане благоустрій прибудинкової території. Проєкт відновлення передбачає створення всередині житлового кварталу невеликого скверу з новим дитячим та спортивним майданчиками.

«Згідно з проєктно-кошторисною документацією, графік виконання робіт по цьому будинку складає 30,5 місяців. Але ми йдемо з суттєвим випередженням, і наразі в нас вже виконано близько 80% робіт. Плануємо завершили роботи вже до середини цього року», – зазначив директор КП «Управління капітального будівництва» Запорізької міської ради Олександр Андрєєв.

Оскільки будинок належить до історичного архітектурного комплексу, під час відновлення велику увагу приділили реставрації. Щоб надати зведеній наново секції будинку історичний вигляд, вже повністю відновили близько 200 створених архітектурних елементів і розпочали монтування спеціально виготовленої плитки з шамотної глини.

У день удару по Соборному, 151 ракета російського ЗРК С-300 зруйнувала і третій під’їзд чотириповерхового будинку у кварталі неподалік – по вулиці Сталеварів, 16. Відновлення розпочали наприкінці червня. Сьогодні на місці зруйнованого під’їзду – вже повністю збудована секція з відновленими квартирами всередині. Підрядники вже переходять до внутрішніх робіт у новозбудованій частині будинку. Відновлення чотириповерхового будинку включно з термомодернізацією фасаду мають завершити до кінця 2024 року.

Аналогічно на завершальному етапі роботи з відбудови будинку по вулиці Кияшка, який зазнав пошкоджень внаслідок влучання російської ракети 24 вересня. Власникам зруйнованих квартир обіцяють повернутися до оновленого житла вже до середини 2024 року.

Жителі зруйнованих приватних будинків у Запоріжжі згідно з рішенням уряду отримуватимуть компенсацію та придбання нового житла в рамках програми «єВідновлення». На сьогодні відомо, що у Запорізькій області комісією погоджено дев’ять заяв щодо знищених об’єктів нерухомого майна на суму понад 11 мільйонів гривень. Крім того, 411 жителів регіону вже отримали компенсації на ремонт пошкодженого внаслідок ракетних ударів житла на суму понад 22 мільйонів гривень.

Обов’язковий крок у відбудові – будівництво нового укриття

Ще однією особливістю відбудови стало те, що під час капітального ремонту будинки отримають нові сучасні підземні укриття на випадок загрози ракетних ударів. Оскільки наявні укриття або замалі, або приватизовані, таке рішення збираються втілити у кожному з будинків, де починатимуться відновлювальні роботи.

На прибудинковій території багатоповерхівки по проспекту Соборному окреме укриття з необхідними комунікаціями всередині і двома входами/виходами за кошти благодійника побудували під майбутнім дитячим майданчиком. Нове укриття у житловому кварталі в центрі міста складається з дев’яти об’єднаних між собою модулів і зможе вмістити близько 100 жителів навколишніх будинків.

«Ми придбали дев’ять модулів сертифікованих укриттів компанії «Хоббіт Хаус», встановили їх, об’єднали і провели туди необхідні комунікації. Зверху сховище будуть додатково захищати дві бетонні плити товщиною 200 міліметрів», – розповів представник компанії-підрядника «Українські інвестиційні технології» Євген Ковальов.

Підземне укриття схожої конструкції також з’явиться у житловому кварталі по вулиці Зестафонській. Як розповіли в міському управлінні капітального будівництва, сховище також буде непримітно розміщуватися під дитячим майданчиком і зможе вмістити жителів прилеглих будинків.

«Це буде найпростіше укриття. Але воно буде сучасне і безпечне, з усіма необхідними комунікаціями. На випадок блекауту буде передбачено автономне освітлення», – розповів подробиці  директор запорізького КП «Управління капітального будівництва» Олександр Андрєєв. Щоб якнайкраще спланувати реалізацію цієї ідеї, зараз розглядають можливі проєктні рішення.

У будинку по вулиці Сталеварів, де секцію будинку наново побудували від фундаменту до покрівлі, нове сховище на випадок повітряної тривоги заздалегідь запроєктували у збільшеному підвальному приміщенні.

«Нове найпростіше укриття площею близько 160 квадратних метрів буде розраховано на 50 осіб. Воно буде оснащене санвузлом та душовою, кімнатою приймання їжі зі столами, а також приміщенням з ліжками. Працюватиме вентиляційна система», – розповіла начальниця відділу капітального ремонту департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міськради Інна Внукова.

***

Через загрозу повторних ракетних ударів та наближеність до зони бойових дій прифронтове Запоріжжя оминають увагою великі програми підтримки міжнародних організацій та іноземних урядів. Через ці ж причини відомі архітектори України та інших країн світу також не поспішають приїздити сюди, щоб пропонувати свої плани.

Попри це Запоріжжю вдається власними силами поступово реалізувати проєкти відновлення  та показувати, що відбудовувати зруйноване можливо навіть у найбільш несприятливих для цього умовах. Місцева влада сподівається, що така робота зможе запевнити потенційних благодійників та інвесторів у перспективності відбудови Запоріжжя.

Місто поблизу фронту пропонує моделі відновлення, які передбачають не просто реконструкцію знищеного ракетами, а максимальне відновлення усього будинку згідно з актуальними будівельними нормами. На відміну від інших регіонів у Запоріжжі не так багато новобудов, а тому капітального ремонту і термомодернізації давно потребують більшість багатоповерхових будинків. Ще одна актуальна потреба – це створення сучасних безпечних просторів-укриттів, де жителі зможуть зручно і відносно комфортно переховуватися у випадку небезпеки.

Цей матеріал є частиною спецпроєкту про відновлення України, який був створений командою редакції «Перший Запорізький» у колаборації з редакцією журналу «Хмарочос». Проєкт реалізовано ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button