Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Президент України Володимир Зеленський сказав, що за 2024 рік країна має поставити на фронт один мільйон дронів. Це нетривіальна задача для промисловості, адже потрібні потужності тільки розбудовуються. Тому виконавці шукають інші шляхи, аби виконати президентську обіцянку.

Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації України, впевнений, при роботі всього суспільства за рік реально зібрати і відправити ЗСУ мілйьон FPV-дронів. Декілька днів тому він розповів про проєкт «Народний FPV-дрон», що вже успішно працює, навчаючи людей майстерності виготовлення бойового квадрокоптера. «Зараз виробництво розвивається, і поки компанії набирають обертів, (ви) особисто можете рухати Україну до перемоги, навіть у тилу», – каже міністр.

Ця заява викликала непорозуміння в соцмережах, адже її сприйняли як те, що значну частину дронів для фронту мусять збирати вдома, а не на фабриках. Проте згаданий Федоровим проєкт «Народний FPV-дрон» не має такої мети. Ми поговорили з його ініціаторами та відповідаємо на найпоширеніші запитання.

Що таке FPV-дрон?

Вид безпілотного літального апарата, керування яким пілот виконує, спостерігаючи зображення з камери моделі, у спеціальних відео-окулярах або на моніторі. FPV – це скорочення від англійської First Person View, тобто «вид від першої особи». 

Як працює проєкт «Народний FPV»? Це суто волонтерський проект? 

Організатори проєкту розповідають, що в них на сайті зареєструвалось понад 9 тисяч людей. «Народний FPV» — це інженерний онлайн-курс, створений командою навчального проєкту Victory Drones, благодійного фонду Dignitas і вітчизняного виробника дронів Vyriy Drone. Це повністю волонтерська, а не державна ініціатива, метою втілення якої є розвиток сектору безпілотних технологій та допомога українській армії від небайдужих громадян. Компенсація витрат на комплектуючі в межах проєкту не передбачена, інструменти та комплектуючі учасники купують самостійно за складеним переліком.

Які комплектуючі для збирання дронів потрібні? (Повний перелік)

На курсі «Народний FPV» працюють зі збіркою стандартного 7-дюймового FPV-дрону. В перелік його комплектуючих входить десять деталей: 

  • рама
  • мотор
  • пропелери
  • радіоприймач RX
  • антена відео 
  • відеопередавач VTX
  • стак (польотний контролер + регулятор обертів)
  • стрепи
  • камера
  • батарея

Актуальний перелік комплектуючих можна знайти на сайті.

Там також є посилання, де можна закупити необхідне, з альтернативними варіантами. Наборів, які можна купити в одному місці, немає, тому учасники вибудовують логістику закупівель самостійно. Терміни доставки можуть варіюватися, залежно від попиту на ті чи інші комплектуючі. Наразі деякі з них можуть їхати кілька тижнів, тому рекомендується замовляти все завчасно.

Які потрібні інструменти?

Обов’язкові інструменти: паяльник та паяльний килимок, бокорізи для роботи з дротами тощо. Та опціональні, наприклад, знімач ізоляції, штангенциркуль, які спрощують життя збирачу, але не є обов’язковими для роботи. Весь перелік можна знайти по посиланню вище. Детальніше про необхідні інструменти та матеріали можна дізнатися з навчального відео.

Скільки все це коштує? Інструменти та комплектуючі

Набір інструментів коштує приблизно до 5 тисяч гривень, комплектуючі на один дрон обходяться близько 15 тисяч гривень (це разом з батареєю).

За скільки годин можна зібрати дрон, якщо раніше цим не займався, але пройшов онлайн-навчання?

Зазвичай процес у учасників займає кілька днів, якщо всі комплектуючі вже є в наявності. Загалом, треба витратити приблизно вісім годин інтенсивної роботи. Звісно, можуть бути варіанти, особливо впливають затримки з комплектуючими. Іноді відсутність однієї деталі може загальмувати процес. З досвідом швидкість збірки зростає.

Загалом скільки часу потрібно від моменту «вирішив – буду збирати» до «відправив готовий дрон»?

Організатори проєкту розповідають на прикладі першого навчального потоку. Про старт курсу вони повідомили у другій половині жовтня, і вже на кінець листопада перші учасники мали готову техніку на передачу. Пройшов приблизно місяць. Але далі у них з’явилась черга на навчання, що збільшило час очікування для багатьох. Також з’являлись питання з доставками окремих комплектуючих. Тому, зараз це може бути до двох місяців від подачі заявки, через курс навчання, до готового дрону у ваших руках.

«Народний FPV» краще за велике виробництво?

«Народний FPV» – це не альтернатива промисловому виробництву дронів. Це навчальна програма для тих, хто хоче долучитися до допомоги армії, має для цього час, ресурси та бажання. Кінцева мета курсу – популяризація теми БПЛА, залучення нових людей до цього сектору та стимуляція їх до подальшого розвитку в напрямку інженерії. Організатори проєкту вірять, що таким чином можуть вирости нові, круті фахівці, та буде підтриманий розвиток локальних ініціатив по збірці, на шляху перетворення у щось більше, масштабніше, ефективніше.

Окрім того, значна частина учасників курсу – це військові, що потребують знань по збірці для того, аби мати можливість максимально оперативно та якісно лагодити техніку, адже FPV-дрони легко б’ються та часто потребують ремонту.

Який відсоток браку можливий при збірці в домашніх умовах? 

В проєкті кажуть про те, що понад вісімдесят відсотків отриманих дронів прийшли на перевірку у гарному робочому стані. Решта зібраних дронів потребували певних доопрацювань, вони також були передані військовим, які проходять навчання, аби ті могли попрактикуватися в інженерії, а також попрацювати над усуненням помилок та несправностей.

Чи я отримаю фідбек щодо FPV-дрона, який зібрав?

Всі учасники обов’язково отримують детальний фідбек з питань пайки, збірки та того, як дрон поводиться під час польотів. Більше того, протягом навчання учасників на кожному етапі заохочують ділитися фото та відео своїх виробів, аби помилки можна було помітити та виправити ще в процесі збірки. Попри те, що курс «Народний FPV» проходить онлайн, організатори намагаються забезпечити контроль якості на всіх етапах процесу.

Просто зібраний і не протестований дрон не можна відправляти військовим, оскільки будь-які технічні несправності можуть призвести до втрати контролю над технікою та нести загрозу життю та здоров’ю військових, що застосовують дрони у бойових умовах. На цьому наголошують на кожному етапі навчання у проєкті.

Після перевірок дрони віддаються кваліфікованим військовим пілотам FPV, які пройшли фахову підготовку від Victory Drones. Про це звітується учасникам напряму, а також періодично робляться публічні звіти. Про це, як і про іншу роботу проєкту можна дізнаватись на сайті.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button