Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Українські діти навчаються у будь-якій точці світу та отримують документи про освіту державного зразка. 

Українські школярі розкидані нині по країні та світу. Учням, що перебувають  за кордоном або в окупації, надзвичайно важко залишилися в системі української освіти або при своїх школах. Реакцією на цю проблему став проєкт SchoolToGo. Ця онлайн школа надає можливість навчатися за українською програмою та отримати українські документи про навчання незалежно від того, де перебуває дитина. Тут навчаються діти, які нині живуть у країнах Європи, Америки, Африки та Азії, навіть на тимчасово окупованих територіях. 

Розв’язання проблеми родини Грицай

У київській родині Грицай двоє дітей: дванадцятирічна Настя та шестирічний Микола. Мама Олена до повномасштабної війни працювала телеведучою та радіоведучою, зараз веде YouTube канал  BEEmama, а тато Дмитро працював в театрі на Подолі. 

До війни Настя навчалась в спеціалізованій школі, паралельно професійно займалася скрипкою та балетом. У дівчини було небагато вільного часу, тому Олена вже тоді замислювалась про дистанційне навчання. Зупиняв стереотип, що онлайн освіта це не серйозно. 

З початком повномасштабного вторгнення родина виїхала на Закарпаття. Спочатку жили у лікарні, потім переїхали у будинок в горах. Настя, яка тоді навчалася в п’ятому класі, зовсім випала зі шкільної програми. Мама Олена фактично рік виконувала обов’язки вчительки, щоб дитина не припиняла вчитися. 

«Від слів “навчання” і “онлайн” там були лише назви… 98 % матеріалу нам доводилось опрацьовувати самотужки. А якість подання знань була дуже низькою. Це був жахливий, нервовий, виснажливий досвід. А ще блекаути, відсутність зв’язку давалися взнаки», згадує Олена Грицай.

Місцеву школу для навчання родина навіть не розглядала, бо жили за п’ять кілометрів від неї. Тож Олена шукала в інтернеті можливості з онлайн-навчання. Однак пакет з уроками на кожен день зазвичай коштує від 8 до 14 тисяч гривень, і родина не могла дозволити собі такі витрати. 

Своїми переживаннями про навчання доньки Олена поділилась зі знайомою, та порадила звернути увагу на проєкт SchoolToGo. В травні 2023 року Настя почала вивчати англійську та німецьку в форматі факультативів в цій онлайн школі. А молодший син Микола проходити підготовку до школи. Таким чином діти провчились літо, кожен на своїх курсах. В серпні Олена впевнено забрала документи з київської школи та оформила обох у SchoolToGo: Настю в сьомий клас, а  Миколу   в перший. 

Понад 1 000 учнів з 40 країн

SchoolToGo освітній проєкт, створений українськими та словацькими волонтерами за підтримки компанії Soficreo. Школа стала гарним рішенням для багатьох родин переселенців з України, адже вона пропонує якісне онлайн-навчання за українськими державними стандартами для учнів 1-11 класів з можливістю отримання документів про освіту державного зразка. Які формати навчання та інструменти є в школі, як підбирають вчителів та співпрацюють з українськими школами, розповіла директорка з розвитку Ганна Трішичева та методологиня з організації освітнього процесу Надія Гончар. 

Ганна Трішичева за освітою педагог, працювала журналістом, жила у Словаччині до початку повномасштабної війни. Після 24 лютого почала активно шукати, як допомогти рідній країні. Тоді до Ганни звернулась словацька ІТ-компанія, яка займається розробкою навчальних платформ, з пропозицією перекласти їхню (вже наявну) платформу на українську мову, щоб українські діти мали можливість навчатися дистанційно. 

«Зрозуміло, щоб навчання відбувалося, потрібні були вчителі.  Ми шукали їх через фейсбук та знайомих. Онлайн уроки розпочали вже в перші тижні після повномасштабного вторгнення», зазначає Ганна. 

Спершу вчителі працювали на волонтерських засадах. Та команда  SchoolToGo розуміла, що для розвитку проєкту потрібні кошти. Звернулася до компанії Soficreo, що надала платформу. Компанія залучила свої партнерські організації, донатити також почали як приватні бізнеси, так і грантові й благодійні організації. Приблизно за рік SchoolToGo вдалося отримати грантове співфінансування від Європейського Союзу, що допомогло не тільки підтримувати, а й надалі розвивати проєкт онлайн-навчання

«SchoolToGo – це проєкт, який не точково допомагає одній групі людей або одній організації. Він здійснює вплив на сферу освіти зокрема та на суспільство в цілому, саме тому ЄС звернув увагу на нас», каже Ганна.

У проєкті SchoolToGo є дві партнерські українські школи: Криворізька гімназія № 121 та приватна школа Liberty School з міста Харків. Завдяки цьому рішенню школярі продовжують залишатися в українській системі освіти.

Навчання відбувається на платформі онлайн-школи SchoolToGo, водночас українські школи юридично зараховують учня або ученицю до себе та після закінчення навчання надають дитині документ про освіту державного зразка. 

Знайти партнерські навчальні заклади проєкту було не важко. А завдяки українському законодавству школи мають автономію у вирішення багатьох питань організації освітнього процесу, зокрема у виборі партнерських організацій, підписанні меморандумів, виборі форм навчання.

«Ми проводимо контрольні роботи, які потім передаємо в одну з наших партнерських шкіл, і на основі оцінювання вчителів  проєкту наприкінці навчального року партнерська школа видає дітям документи про освіту державного зразка», зазначає Анна.  

Обидві партнерські школи регулярно проводять наради з SchoolToGo, де її фахівці розповідають про свої методики та підходи, а також про контент, який надають своїм учням. 

Антон Бондаренко, директор Криворізької гімназії № 121 , дізнався про SchoolToGo через колег-вчителів, які одночасно працювали і в Криворізькій гімназії і викладали в онлайн школі. Директор хотів підтримати українських дітей-біженців, щоб вони, зрештою, повернулися до України. 

Вже у червні цього року з’являться перші спільні випускники “SchoolToGo” та Криворізької гімназії № 121. 

Як відбувається навчання в онлайн школі? 

Уроки відбуваються на платформі Teemea. B призначений час вчителі підключаються до уроку за розкладом. На платформі створюється контент до кожного уроку з презентаціями, відео поясненнями, тренувальними вправами, інтерактивними завданнями, домашніми завданнями .

У день проводиться 3-4 уроки для молодшої школи та 5-7 уроків для середніх та старших класів.

SchoolToGo працює за двома основними форматами: 

  • Онлайн ЩОДНЯ: з 9-ї ранку за українським часом до 14-15 години в онлайн форматі. Тривають уроки 40 хвилин, перерва 20. Підходить дітям, які хочуть вчитись онлайн та потребують максимального супроводу вчителя. 
  • Онлайн SMART: передбачає самостійне опрацювання матеріалів на платформі у будь-який зручний час. Щосуботи проходять консультації з вчителями щодо опрацьованих матеріалів. Цей формат навчання підходить учням, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях або відвідують місцеві школи за кордоном і не можуть підключатися щоранку.
  • Також є додаткове навчання  це факультативи, спрямовані на розвиток творчих здібностей, різних професійних можливостей, підготовка до НМТ та мовні курси. 

«У межах цього формату ми організовуємо зустрічі з успішними представниками різних професій. А також – з цікавими в усіх сенсах людьми. Наприклад, була зустріч з професором Оксфордського університету» говорить Надія Гончар, методологиня з організації освітнього процесу. 

SchoolToGo використовує індивідуальний підхід до дітей: вчитель вивчає особливості фізіологічного розвитку та психологічного стану дітей, готує спеціальну програму. Також є постійний контакт з вчителем: створені спеціальні групи в Telegram, де батьки та діти можуть написати в будь-який час та отримати консультацію чи допомогу.  Учні дистанційної школи беруть участь в онлайн олімпіадах, творчих конкурсах та різних міжнародних проєктах А вчителі SchoolToGo завдяки партнерським організаціям, а саме Закарпатському інституту післядипломної педагогічної освіти, проходять підвищення кваліфікації. 

Цей матеріал є частиною спецпроєкту про відновлення України, який був створений командою редакції «КУСТ» у колаборації з редакцією журналу «Хмарочос». Проєкт реалізовано ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button