Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото ілюстративне. Фото: Unsplash

У 2023 році бізнес продовжив адаптовуватися до воєнних реалій – виторг зріс на 30%, проте гострою проблемою залишається пошук працівників, підбиває підсумки року Poster.

Виторг українських закладів громадського харчування у другому півріччі 2023 року зріс на 30%, порівняно з таким же періодом 2022 року, відвідуваність зросла на 10%, а середній чек – на 18%. Наприклад, середній чек ресторану зараз складає 625 гривень, кавʼярні – 98 гривень, а фастфуду – 175 гривень. Найчастіше відвідують бари, трохи менше – ресторани, а ще трохи менш популярними є кавʼярні і кальянні.

Фото ілюстративне. Фото: Unsplash

Найбільше зростання виторгу показав сегмент ресторанів – на 37%, а середній чек у таких закладах зріс на 23%. Керівник мережі кавʼярень GRKY Espresso bar Роман Пузанов розповів, що найбільшою проблемою залишається питання кадрів, а відвідуваність зросла на 25% унаслідок збільшення кількості людей в місті, порівняно з 2022 роком. Дмитро Горошко, співзасновник дніпровської фастфуд мережі SushiFamily, каже, що у його закладах середній чек зріс на 7%, проте лише через підвищення цін, на яке вплинув ріст собівартості продуктів і курс долара. Він додав, що на початку 2022 року у сегменті фастфуду гостям не був важливий сервіс, проте зараз гості звертають на нього більше уваги.

Трохи менше половини рестораторів розповіли, що показники роботи закладів у 2023 році виправдали їх очікування, проте майже стільки ж власників закладів мають протилежну думку. Найскладніше у 2023 році рестораторам було наймати та утримувати команди, утримувати ціни на страви попри зростання цін, а також розбиратись з перевірками та боротись з корупцією.

Близько 40% власників закладу зіштовхнулись зі зниженням рентабельності їх бізнесу у 2023 році, майже така ж кількість зазначає, що рентабельність їх закладів не змінилась, а чверть опитаних помітили її зростання.

Окрім пошуку працівників, серед проблем відзначають також вартість оренди, ріст цін на сировину, відсутність туристів та високі податки. Попри на це, ресторатори залишаються оптимістичними та чекають перемоги.

Під час дослідження опитали 5 тисяч власників закладів громадського харчування – анонімне опитування було проведене в Telegram-медіа «Реве та стогне ресторатор» у грудні 2023 року.

Нагадаємо, на Лукʼянівці відкрився «Барсук» – заклад, з якого почалась Сім’я ресторанів Борисова.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button