Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

За підрахунками аналітиків, до досягнення гендерної рівності світу дають близько 136-ти років. Понад століття для того, аби людство масово усвідомило непотрібність дискримінацій, упереджень та забуло про гендерні стереотипи.  

Саме один з гендерних стереотипів ми розглянемо сьогодні. Зараз дуже часто у сучасному мовленні фігурують поняття «суто чоловічих» або «суто жіночих» професій, тому нам треба розібратись міф це чи правда. 

Гендерна рівність — це підхід, у основі якого рівні права для представників різних статей, тобто, для чоловіків та жінок. Це має проявлятися у будь-яких сферах життя, робоча сфера — не виключення. 

Міф, який стверджує, що жінки не повинні бути на «чоловічих» посадах, – надто застарілий, аби відповідати реальності. Жінки сьогодні впевнено виступають в ролі лідерів у різних сферах, руйнуючи стереотипи та досягаючи визнання у будь-яких професіях!

Багато людей чули вислів: «За кожним сильним чоловіком стоїть сильна жінка». Може здатися, що в цій фразі нічого такого немає, але кожна жінка також має право на те, щоб реалізувати свою велич, якщо у неї є потенціал. Розвиток українського суспільства яскраво демонструє, що у жінок надзвичайно потужний потенціал, який багато років був недооцінений!

Одна з найбільш розповсюджених проблем у робочій сфері — нерівна оплата праці. Часто чоловікам платять більше, ніж жінкам на однакових посадах, а чоловіків набагато частіше беруть на керівні посади. Фактично, жінку обмежують у можливостях кар’єрного розвитку тільки тому, що вона — жінка, не зважаючи на її професійні досягнення, навички та здобутки.

Багато країн та компаній активно працюють над забезпеченням гендерної рівності та вирівнюванням можливостей у професійній сфері. Жінки успішно працюють та досягають високих результатів у різних галузях, включаючи ті, які традиційно вважалися «чоловічими». 

Гендерна рівність сприяє залученню жінок до політичних процесів на рівні з чоловіками. Зараз все більше жінок виходять на політичну арену, але досі більшість державотворчих систем орієнтовані більше на чоловіків. Але при цьому все більше жінок займають керівні посади, відкривають власний бізнес та досягають успіхів у різних сферах, доводячи свою силу та потенціал!

Важливо розуміти, що професійний розвиток не повинен обмежуватися статевими ролями. Різноманіття в робочому оточенні призводить до більш інноваційних і успішних рішень, а гендерна рівність допомагає суспільству викорінювати стереотипи і розширювати горизонти для всіх членів суспільства. 

Більше про запобігання та форми насильства ви можете дізнатися на сторінках @stargoal_ та @ahead_fund , які провели кампанію #ProCтосунки.

Текст підготовлено у межах співпраці UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Великої Британії. Думки, погляди та рекомендації, викладені  у цій публікації, належать авторам(-кам) і не обов’язково відображають офіційну політику чи позицію UNFPA, ГО «Інноваційні соціальні рішення» або уряду Великої Британії.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button