Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/y.golyk

Україна відсудила в китайської будівельної компанії майже пів мільярда гривень за невиконаний ремонт автомагістралей, повідомляє пресслужба Мін’юсту.

У 2017 році Укравтодор винайняв Xinjiang Communications Construction Group для ремонту автошляхів М-03 (проходить через Київ і Харків) та М-12 (проходив через Стрий і Кропивницький, зараз це частина шляху М-30). 

Наступного року Укравтодор розірвав перший контракт, роботи навіть не почалися. Через рік розірвав другий контракт — китайці на той момент виконали приблизно 1% робіт, а дорога тим часом дійшла до аварійного стану. Ремонт дороги уряд зрештою передоручив турецькій Onur.

За обома контрактами китайський підрядник надавав у Банку Китаю гарантії на 3,3 мільйона доларів та 5,2 мільйона, а також гарантію повернення 3,85 мільйона авансу. Укравтодор запитав ці гроші, але підрядник звернувся до суду.

Зараз у Китаї діє принцип абсолютного судового імунітету, чим і скористалися адвокати Мін’юсту, подавши до суду документи на підтвердження абсолютного імунітету Укравтодору від розгляду проти нього справ у китайських судах. Суд міста Урумчі погодився з наявністю в Укравтодору абсолютного імунітету. 

  • У міжнародному праві держава має судовий імунітет, тож її майно не може підпорядковуватися юрисдикції суду іноземної держави. За концепцією абсолютного імунітету, який діє у КНР, Гонконзі, Нігерії, Філіппінах, іноземна держава не може бути відповідачем у національному суді іншої держави. 

«Ця справа стала для Китаю показовою. Наразі у КНР почали обговорювати необхідність відходу від доктрини “абсолютного імунітету” до більш поширеного у сучасному світі функціонального (обмеженого) імунітету», — коментує Анна Тищенко, директорка Департаменту міжнародного співробітництва Мінюсту.

17 січня Банк Китаю перерахував майже пів мільярда гривень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button