Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23585 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Скріншот зі сторінки проєкту.

На вулиці Володимирській в Києві біля залишків Десятинної церкви встановили інформаційний стенд, за допомогою якого можна побачити храм в доповненій реальності та дізнатись цікаву інформацію про нього.

Для того, щоб побачити церкву в доповненій реальності, потрібно відсканувати QR-код на інформаційному стенді за допомогою смартфона. Також за QR-кодом можна знайти посилання на аудіогід, у якому розповідають про історію першої камʼяної церкви Київської Русі.

Скріншоти зі сторінки проєкту.

Ініціатором проєкту є Дмитро Матяш – засновник ГО «єМузей», що займається оцифруванням музейних цінностей та культурного надбання. Команда «єМузею» також розробила 3D-копії трьох хрестів Десятинної церкви, що були знайдені під час археологічних розкопок на місці храму і зараз зберігаються в Національному музеї історії.

Історія церкви

Десятинна церква, яка є найдавнішим камʼяним храмом Києва та усієї Київської Русі, була збудована у 996 році князем Володимиром Великим. Свою назву церкву отримала, бо на її будівництво та щорічне утримання князь Володимир віддавав десяту частину власних прибутків.

Храм постав на місці курганного могильника 10 століття, а упродовж 11 століття Десятинна церква правила за усипальницю князів, зокрема її засновника князя Володимира та його дружини Анни, яких поховали в мармурових саркофагах.

Церква, зведена Петром Могилою.

Церкву було зруйновано під час монгольського нападу на Київ 1240 року – під її стінами, ймовірно, загинули люди, які ховались від навали. У 17 столітті митрополит Петро Могила ініціював розкопки руїн храму, а поруч з нею збудував невелику церкву в памʼять про зруйнований храм. На початку 19 століття на місці Десятинної церкви звели храм, який, утім не мав нічого спільного з первісною будовою – його звели у імперському, візантійсько-московському стилі.

Церква після перебудови на початку 19 століття.

У 1928 році церкву зруйнувала радянська влада, а у 1938-1939 роках відбулось вивчення залишків частин Десятинної церкви. Під час розкопок віднайшли фрагменти мозаїкової підлоги, фрескового й мозаїчного прикрашення храму та кам’яні гробниці, а поруч з храмом знайшли руїни князівських палаців й помешкань бояр, а також ремісничі майстерні й численні поховання 9-10 століття. У 2005-2011 роках Інститут археології НАН України провів археологічні дослідження фундаментів церкви на глибині близько двох метрів. Знахідки розкопок можна побачити в Національному музеї історії України, що знаходиться поруч з Десятинною церквою.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button