Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23619 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізація центру життєстійкості від Big City Lab.

Відтепер кожна громада України може створити «Центр життєстійкості» – місця, де надаватимуть психосоціальні послуги, розповіли у Мінсоцполітики. А спільно з урбан-бюро Big City Lab розробили посібник зі створення таких центрів та створили візуалізації.

23 січня Кабмін ухвалив порядок створення центрів життєстійкості і відтепер такий центр може створити кожна територіальна громада. У таких просторах фахівці надаватимуть психосоціальну підтримку особам та сім’ям, які живуть у громаді. Таким чином, центри зекономлять мешканцям громади час на пошук інформації, направлять їх до відповідних спеціалістів або органів та установ та підкажуть, як отримати потрібну послугу.

Створення таких центрів необхідне, адже під час повномасштабної війни українці щодня живуть під впливом стресу, а мешканці громад, особливо в малих населених пунктах, не мають доступу до кваліфікованої психологічної допомоги. Мета ініціативи – навчити людей справлятися зі стресовими ситуаціями, посилити волонтерство на місцях та згуртувати громади.

У рамках проєкту особливу увагу приділятимуть розвитку батьківських навичок та догляду за дітьми, а також психологічній роботі з військовослужбовцями, ветеранами і їх родинами, підтримці ВПО та інших незахищених верств населення. Кожен з просторів буде облаштований за принципами безбар’єрності, інклюзивності та безпеки. 

Як громада може створити свій центр?

Будь-яка територіальна громада України може подати свою заявку на участь у проєкті. Кошти на фінансування центрів надає держава, а місцева влада забезпечує приміщення, яке повинна підготувати та утримувати, та організовує роботу центрів. 

Унікальність проєкту полягає у тому, що послуги в центрах надаватиме не держава, громадські організації та благодійні фонди. Для цього вони мають подати свої кандидатури на участь у конкурсі – учасники, які пройдуть відбір, пройдуть навчання на тренінгах та отримають методичні матеріали для надання послуг у центрах.

У експериментальному проєкті із запровадження центрів життєстійкості вже взяли участь такі громади:

  • Михайло-Коцюбинська громада Чернігівської області
  • Надвірнянська громада Івано-Франківської області
  • Мукачівська громада Закарпатської області
  • Казанківська громада Миколаївської області
  • Уманська громада Черкаської області
  • Жовтоводська громада Дніпропетровської області

Big City Lab розробили посібник зі створення центрів

Візуалізації: Big City Lab

Урбан-бюро Big City Lab спільно з Мінсоцполітики розробили посібник зі створення центрів життєстійкості та створили візуалізації. Команда бюро показала «дуже прості в реалізації, проте естетичні та якісні рішення», які забезпечать роботу центру життєстійкості та зроблять його безбарʼєрним. У посібнику можна знайти рекомендації щодо меблів та просторових елементів із вказаною вартістю, розмірами та посиланням, де можна їх придбати.

Візуалізації: Big City Lab
Візуалізації: Big City Lab

Центр життєстійкості складатиметься із функціональних зон: зона паркування авто та велосипедів, вхідна група, зона очікування, дитяча ігрова кімната, доступна вбиральня та душова кабіна, кімната догляду за дитиною, для групових занять, індивідуального консультування та обов’язково – укриття. Посібник містить рекомендації з облаштування просторових рішень щодо кожної зони.

Нагадаємо, «Хмарочос» розповів, як полтавський центр «Ветеран» допомагає відновленню військових.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button