Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Дмитро Перов/Facebook

Колишні міські лазні на вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13-Б, відомі як садиба Бубнових, хочуть внести до Державного реєстру нерухомих пам’яток.

Київський науково-методичний центр з охорони пам’яток (КНМЦ) зібрав та подав необхідні документи до Мінкульту. Будівля, спроєктована київським архітектором Олександром Хойнацьким, є прикладом архітектури класицизму та була зведена у першій третині ХІХ століття.

Садиба на Набережно-Хрещатицькій найбільш відома як лазні, проте у 1894-1902 тут розміщувалась єврейська молитовня, а згодом тут працювали майстерні річкового порту. Ця будівля – одна з найстаріших на набережній та є останнім зразком забудови того періоду.

Боротьба за будівлю

У серпні 2023 року в будівлі почали розбирати дах – на її місці планували збудувати офісний центр, повідомляв Дмитро Перов. Будівельники демонтували частину даху споруди та планували розібрати будівлю повністю.

Дмитро Перов розповідав, що забудовник не отримав погодження КНМЦ на здійснення робіт. Згодом прокуратура відкрила два кримінальних провадження за умисне пошкодження памʼятки та самоправство, а Департамент охорони культспадщини вручив забудовнику припис щодо відсутності погодження робіт. У вересні 2023 будівлі надали статус об’єкта культурної спадщини.

Візуалізація: «Спадщина»

Активісти спільноти «Спадщина» запропонували свій проєкт реставрації будівлі та розробили візуалізації.

Нагадаємо, волонтери зібрали найповніший список українських памʼяток – понад 100 тисяч обʼєктів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button