Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Tbel Abuseridze / Unsplash

Чимало українців просять порадити ліки в аптеках, а ті зароблять на певних рекомендаціях. При цьому аптекарями прослуховують і стежать, аби ті не забували промотувати певні бренди, йдеться в матеріалі Текстів.

Наприкінці листопада у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про посиленням обмежень для медиків, фармацевтів і реабілітологів. Їм заборонять отримувати кошти чи іншу вигоду за рекомендації ліків. Буде, зокрема, заборонено виписувати рецепти на рекламних бланках фармкомпаній.

Аптекарів зобов’яжуть розповідати про всі наявні аналоги ліків на прохання покупця. Зауважується, що провізор не повинен, керуючись власною вигодою, приховувати інформацію про ліки з аналогічною діючою речовиною за нижчою ціною.

Прослуховування та штрафи

Зараз за вигідні виробникам рекомендації аптекарі отримують бонуси, які є суттєвою часткою їхніх зарплат. Одна з фармацевток анонімно повідомила, що, маючи зарплату 15 тисяч гривень, можна заробити до 7 тисяч відсотками з продажів препаратів власної марки мережі.

Окремо інші виробники оплачують просування своїх ліків через рекомендації аптекарів.

«Ми маємо діяти за чітким сценарієм, пропонуючи спершу препарати власного виробництва. За нами стежать, є камери, прослушка, приходять із перевірками “секретні покупці”. За невиконання вимог можуть накладатися штрафи», — розповідає аптекарка.

Загалом потрібно запропонувати три препарати. Якщо клієнт купив противірусні засоби, йому треба порекомендувати вітаміни. Покупцеві із застудою можна запропонувати чаї, спреї для горла, носа.

У чому пересвідчилися журналісти?

У семи з дев’яти аптек мережі «Аптека доброго дня» журналістам Текстів у першу чергу порадили від симптомів нежитю чай «Флунет», у восьми — спрей «Ріносан». Обидва препарати випускає компанія, пов’язана з цією мережею. 

В аптеках «Подорожник» радять переважно «Неосинус» і «Назанол» — обидва препарати виготовляє Baum Pharm, власна торгова марка мережі. Втім, ще частіше радять індійський «Комбігрип».

В аптеках АНЦ найперше рекомендують «Трицитрон», «Лоратек», «Аміцитрон» і «Евкаспрей Турбо». Перші два — власна марка АНЦ. Останній випускає мережа «Подорожник».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button