Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Львівська міськрада вже понад 20 років судиться за повернення місту ділянки біля Оперного театру – нещодавно справа зрушила з місця. Тут знаходиться ринок і на його місці планують облаштувати громадський простір.

Нещодавно Верховний Суд ухвалив рішення на користь Львівської міськради та скасував рішення усіх попередніх інстанцій – тепер справу скеровано на новий розгляд. Коли місту повернуть незаконно захоплену ділянку, тут зроблять додаткове озеленення, спланують простір по-іншому та встановлять вуличні меблі. Попередню візуалізацію розробило управління архітектури міськради.

Візуалізація: Любомир Зубач/Facebook

Чиновники зазначають, що громадський простір на вулиці Стара, 3 був ще на початку XX століття. Наразі частина ринку вже згорнула свою діяльність, а деякі ятки вже демонтували.

Вигляд площі на початку XX століття. Фото: Любомир Зубач/Facebook

Схеми 90-х: як ділянку вдалось захопити?

Фото: prybutok.com.ua

На початку 1990-х років Львівська міськрада спільно з австрійськими інвесторами вирішила збудувати готель «Золотий Лев» на вулиці Старій – для цього створили спільне підприємство «Галінвест», повідомляє Економічна Правда. У 1992 році міськрада офіційно увійшла у статутний капітал «Галінвесту» – будівництво готелю розпочалось, проте через кризу кінця 90-х воно завмерло на рівні фундаменту.

На місці недобудованого готелю вирішили тимчасово облаштувати ринок, допоки зʼявляться кошти, щоб відновити будівництво. Львівська міськрада ухвалила рішення про створення ринку «Добробут» і він мав проіснувати не довше, ніж три роки, тобто до 2002 року. Проте у 2004 році «Галінвест» на чолі з Валерієм Холодилом вирішив привласнити собі ділянку та виключив міськраду з ТОВ.

З 2004 року Львівська міськрада судилась за повернення ділянки у власність, проте без успіху – «Галінвест» підробили акт держреєстрації на право користування ділянкою, що було виявлено Верховним Судом лише нещодавно. Ще однією причиною судової тяганини могли стати родинні звʼязки судді, що слухала справу в апеляції, з адвокатом «Галінвесту». Тож рішення Верховного Суду стало справжнім проривом у справі, що триває вже понад 20 років.

Нагадаємо, у Львові «Віденську кавʼярню» у центрі міста оштрафували на 170 тисяч гривень за доведення будівлі, у якій вона розташована, «до руйнації».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button