Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23531 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фриз до реставрації. Фото: Сергій Криниця (Haidamac), CC BY-SA 3.0

У центрі Львова відреставрували горельєфи на фасаді будинку-пам’ятки на вулиці Вірменській 21, повідомляє Управління охорони історичного середовища міськради.

Рельєф між першим і другим поверхами до реставрації. Фото: Aeou, CC BY 3.0

Триповерхова кам’яниця, що виходить фасадами на Вірменську, Друкарську та Лесі Українки (а відтак іноді позначається різними адресами), було зведено у XVII столітті й потім до XIX століття він перебудовувався. Це один із небагатьох львівських будинків у стилі ампір.

Рельєф між першим і другим поверхами до реставрації. Фото: Aeou, CC BY 3.0

Рельєфний фриз між другим і третім поверхами зображає античних богів Марса й Афіну в обрамленні орнаменту з троянд і рогів достатку. Під вікнами другого поверху розміщено три рельєфи з німфами, що відпочивають серед дерев і амурів.

Фото до та після реставрації: Управління охорони історичного середовища ЛМР

Автор рельєфів — львівський скульптор Гартман Вітвер, який у 1800-1825 роках оздоблював кам’яниці, виготовляв скульптури для Личаківського кладовища, а також створив статуї грецьких богів для фонтанів на площі Ринок.

Фото: Управління охорони історичного середовища ЛМР

Реставрувати фасади будинку почали в 2020 році. Тоді провели тендер на 1,1 мільйона гривень. Торік відновили другий-третій поверхи, а цього року мають закінчити перший.

Реставратори вирішили виділити фігури на тлі, перефарбувавши їх білою фарбою.

Фото: Управління охорони історичного середовища ЛМР
Фото: Управління охорони історичного середовища ЛМР

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button