Традиційні свята з новою місією. Як живе ВДНГ зимою

Дата публікації: 12.2.2024 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Мушкін Євген

Генеральний директор Національного комплексу «Експоцентр України»

Цього року «Зимова країна» проходить в Експоцентрі вже вдев’яте, попри всі складності воєнного часу, сезон стратував за розкладом, а серед звичних святкових локацій навіть зʼявились нові простори.  

Генеральний директор ВДНГ Євген Мушкін розповідає, як команда готувалася до нового сезону і які зміни відбулися в місії та роботі Експоцентру після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

Більше, ніж просто святкова ялинка

«Зимова країна» від самого початку заявила про себе більше, ніж просто ще одна міська ялинка. І, впевнений, це стало запорукою для подальшого розвитку й успіху проєкту, що досить швидко перетворився на потужну культурну подію зимового сезону. Багато чого тут сталося вперше як для столиці, так і для України загалом. На ВДНГ вперше показали інноваційні 3D-шоу, з’явилася велика ковзанка просто неба, а резиденція Санти та інші новорічні локації створили новий рівень занурення в святковий період. Далі сезон органічно розвивався: проєкт відкривав нові локації, поліпшував загальну атмосферу свята на території та додавав активностей. 

Усе це допомогло «Зимовій країні» стати популярним новорічним місцем для сімейного відпочинку. З 2018 по 2022 рік відвідуваність сезону стабільно зростає і загалом збільшилася майже вдвічі. Роки перед пандемією стали рекордними, коли парк збирав понад мільйон відвідувачів на зимові свята. 

Наша головна аудиторія — сім’ї з дітьми та молодь, утім, і старші люди знаходять тут те, що приносить їм позитивні емоції. Та особливо — новорічний настрій і віру в казку — на цьому головний акцент.

Підготовка до зимового сезону 

Цього року ми вдруге проводимо «Зимову країну» після початку великої війни, і вперше — у повноцінному форматі. Ми врахували тогорічний досвід, відтак внесли низку змін у нашу роботу. Наприклад, ВДНГ приєднався до програми мобільних операторів — тепер антени стільникового звʼязку також за потреби можуть працювати від генератора. Завдяки цьому мобільний зв’язок в Експоцентрі та прилеглій до нього території працює навіть у разі вимкнення світла. 

Водночас ми утримуємо укриття на випадок повітряної тривоги — нині в нас діє чотири точки: у павільйонах №1, №5 і №13, а також у гуртожитку Експоцентру — для його мешканців і сусідніх житлових будинків. На сьогодні всі укриття мають резервне освітлення, питну воду, аптечки й місця для сидіння, та над цим напрямом маємо далі працювати, щоби створити ще більш комфортні умови. 

Цього року зимовий сезон ВДНГ зустрів також із низкою загальних інфраструктурних змін. На головній пішохідній артерії комплексу, Липовій алеї, було замінено ліхтарі — по-перше, вони тепер працюють, а це — безпека людей, по-друге, автоматично вмикаються й вимикаються, тож більш ощадно споживають електроенергію. 

Уперше після початку повномасштабного вторгнення відновив роботу концертний зал та Музей гітар Universum Hall. Протягом зими тут проводять благодійні кінопокази та концерти.

Крім того, було повністю відновлено історичний кіоск між павільйонами №2 і №4, у планах — відновити такий самий на протилежній стороні алеї. Ця надзвичайно красива споруда була зачинена понад десять років, а тепер створює затишну атмосферу в цій частині Експоцентру. 

Відбулося багато точкових поліпшень: ми провели масштабний ямковий ремонт асфальту територією, завершили реновацію фасаду павільйону №15, змінили стандарти для місць зберігання контейнерів під сміття і впровадили оновлення вже у трьох локаціях, а також встановили лайтбокси на громадських вбиральнях, що підсвічуються ввечері. 

Важливо, що всі ці зміни відбуваються не коштом міського бюджету, а завдяки власним доходам ВДНГ, з яких сплачено всі податки в державний бюджет України. Нам вдалося вистояти у критичний період повномасштабного вторгнення, а також зберегти команду. Завдяки цьому тепер маємо можливість утримувати й надалі поступово розвивати комплекс.

Поділитися світлом 

Головне питання, яке ми регулярно собі ставимо останні два роки, — чи доречно робити те, що ми нині робимо. Чи можливі свята в умовах повітряних тривог? Чи потрібне містянам місце для відпочинку й емоційного наповнення? 

Відповідь завжди ствердна. І краще за всіх про це говорять, власне, батьки. Часто це — ветерани або чинні військовослужбовці, які вирвалися на кілька днів провести час із сім’єю та прийшли на ВДНГ з дітьми. Вони впевнені, що попри війну їхні сини й доньки не повинні втрачати дитинство: цей період неможливо перенести на потім, тож ми повинні зробити все, щоб подарувати їм бодай частинку позитивних емоцій та яскравих спогадів. 

Водночас місія ВДНГ трансформується, і ми з командою це усвідомлюємо. Під час великої війни Експоцентр став місцем, де можна зняти стрес та отримати підтримку — від природи, близьких людей і навіть незнайомців. Бо нам усім зараз потрібен перепочинок, хоча б іноді. 

Цього року ми проводимо «Зимову країну» під гаслом «Поділись світлом». Це не тільки про можливі блекаути, а радше про ту саму підтримку, яку можемо дати один одному. І більшість активностей на ВДНГ цього року нагадують про значення допомоги — самому собі, близьким і важливим людям. 

Наче продовжує цю ідею нова цьогорічна локація — «ILLUMINARIUM. Магія світла» — ілюмінований парк металевих інсталяцій із LED-підсвіткою — магічне місце, щоб погуляти, зробити фото, а дітям — взяти участь у квестах та іграх. Також вперше на ВДНГ відкрито імерсивну виставку-казку крижаних скульптур «Снігова королева», що складається з 15 скульптур і головної споруди — величного замку Снігової королеви.

Цього року в період новорічних та різдвяних свят на центральній площі ми уперше показували власну фольклорно-етнографічну виставу. Мета — познайомить гостей із традиціями українського Різдва, Маланки й Водохреща та особливостями святкування цих дат у різних регіонах. Вхід був вільним для всіх.

«Зимова країна» працюватиме щодня по 17 березня з 10:00 до 21:00. Вхід на територію — вільний.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]